Szórakozás

Perbe fogták az SZTE-t az EHÖK átláthatatlansága miatt

Vásárhely24
Vásárhely24

2014. 05. 26. 12:46

Pontosabban azért, mert a szegedi egyetem hallgatói önkormányzata megtagadta az egyik híroldal közérdekű adatigénylését.

Bepereltük a szegedi egyetemet a HÖK miatt – írja a legutóbbi bejegyzésében az Átlátszó Oktatás.

A tényfeltáró blog még 2013 augusztusában nyújtott be közérdekű adatigénylést az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat vezetéséhez arra vonatkozóan, hogy 2007-ig visszamenően hozzák nyilvánosságra az EHÖK elnöki posztjáért indultak pályázati anyagait. Ezt a hallgatói vezetés megtagadta, mondván ahhoz a pályázok írásos engedélye kell.

Az oldal ezzel szemben úgy látja, a pályázati ígéretek ismerete nélkül lehetetlen azokat számon kérni az elnökön, azon az emberen, aki a hallgatók pénzügyeiről, ergo több százmillió forint közpénz sorsáról dönt.

Török Márk egy párját ritkítóan centralizált érdekképviselet élén, a Szegedi Tudományegyetem hallgatói önkormányzatának vezetőjeként 12 kar működésére van befolyással. Az elnöki poszt pályázati anyagai ugyanakkor nyilvánosan nem elérhetőek – írja oktatási ügyekkel foglalkozó blog.

Mivel a portál, a törvényben foglalt határidőn belül nem kapott érdemi választ a kérvényére, a szerkesztők a Szegedi Járásbírósághoz fordultak. (Az Átlátszó egyébként úgy tudja, az egyetem vezetése többször is kérte Török Márkot, hogy bocsájtsa a kért iratokat a rendelkezésükre.)

A blog folyamatosan nyomon követi a Török Márk vezette hallgatói szervezet működését. Még márciusban hosszasan cikkeztek arról, hogy a Mérnöki Kar HÖK-választásán, az egyik képviselőjelölt plusz, ugyanakkor többletköltségekkel nem járó biztosítékokat szeretett volna a voksolás tisztaságának érdekében, ám ezt az EHÖK Felügyelő Bizottsága határozottan és gyakorlatilag indoklás nélkül elutasította.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Saudi soldiers stand guard as a Saudi air force cargo plane, carrying aid, lands at an airfield in Yemen's central province of Marib, on February 8, 2018. (Photo by ABDULLAH AL-QADRY / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.