Szórakozás

Százmilliós forgalma volt a „hajléktalan” cégnek

Mindennel trükköztek, amivel csak tudtak, de lebuktak. Negyedmilliárdos büntetésre számíthatnak.

Több mint háromszázmillió forint adóhiányt állapítottak meg egy, a dél-alföldön működő cégnél a Nemzeti Adó- és Vámhivatal revizorai. A vállalkozás vezetői szinte mindennel trükköztek. A cégnek se gépjárműve, se ingatlana, se bejelentett alkalmazottja nem volt, mégis volt olyan negyedév, amikor csak a beszerzéseinek értéke elérte a 645 millió forintot.

A társaság valódi tevékenysége köszönő viszonyban sem volt a bejelentettel. A vizsgált cég alaptevékenysége szerint saját tulajdonú ingatlanok adásvételével foglalkozott, azonban az ellenőrzésen kiderült, hogy valójában cukor, édesség, illetve tejtermék, tojás nagykereskedelemben utazott – mondta el Jegyinák Attila a NAV regionális igazgatóságának sajtófelelőse.

A cégvezetők a vizsgálat során semmilyen, a gazdálkodásukra vonatkozó iratot nem tudtak felmutatni. A százmilliós stiklikre a pénzintézetektől kapott információk és a cég beszállítói által adott kontrolladatok alapján tudtak fényt deríteni.

A NAV munkatársai megállapították, hogy a cég a vizsgált időszakban folyamatosan gazdálkodott, de ezt iratanyagában nem dokumentálta. A revizorok 333 millió forint adóhiányt állapított meg, melyből 172 millió forint a bevétel eltitkolásával, 161 millió forint pedig az Európai Unió területéről történt beszerzéssel függ össze. Az ügyben összesen 281 millió forint adóbírság és késedelmi pótlék kiszabása várható – tájékoztatott a hivatal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik