Szórakozás

Nekik nem jár a rezsicsökkentés

Egy szentesi társasházban télen-nyáron 30-60 ezer forint a gáz. Az ombudsmant kérdezik, nekik miért nem csökken a számla.

Levelet írtak a szentesi Apponyi téri társasház lakói Székely László alapjogi biztosnak és Németh Szilárdnak, a rezsidíjcsökkentést ellenőrző kormánybizottság vezetőjének a lakások évek óta magas fűtésszámlája miatt – írja a Délvilág című napilap. A tízemeletes ház horribilis közüzemi költségeiről már korábban is írtunk. Az ott élők télen-nyáron 30-60 ezer forintot fizetnek havonta a lakások fűtéséhez használt földgázért, akár 800-1200 forintot is négyzetméterenként.

Van, aki az árra, mások a gáz fűtőértékére panaszkodnak. Fogyasztók szerint a szolgáltatók a minőségen spórolják meg a központi árszabályozás miatti bevételkiesést.

A társasház lakói egyéni tömbfűtéssel, tehát saját – esetükben a közeli óvodával közös – gázkazánnal melegítik fel a csövekben futó vizet. Az ilyen és ehhez hasonló fűtési rendszert használó lakóközösségek a szabadpiacról szerzik be a tüzelőanyagot, ezekre a szolgáltatásokra azonban nem vonatkozik a rezsicsökkentés.

Az Apponyi téri ház évek óta szeretne áttérni a kormány által is támogatott távfűtésre, ám ez, a számításaik szerint körülbelül 80 millió forintba kerülne nekik.

Most megírt levelükkel a rezsicsökkentést szabályozó törvényi háttér teremtette diszkriminatív helyzetre szeretnék felhívni a figyelmet, egyúttal remélik, megoldás születhet a problémájukra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik