Gazdaság

Közel az újabb ukrán gázbotrány

Az ukrán Naftogaz energiaipari cég hétfőn jelezte, hogy esetleg nem lesz képes időben rendezni Oroszországgal szembeni gázszámláját, mivel vevői sem fizetnek időben.

Előzőleg a Gazprom orosz gázipari cég jelezte: felszólíthatja Kijevet arra, hogy előre rendezze gáztartozását, mert január végére az ukrán adósság elérte már a 3,35 milliárd dollárt. Döntés erről azonban még nincs – nyilatkozott a Gazprom szóvivője a Vedomosztyi című orosz lapnak. Ukrajna 2,452 milliárd köbméter földgázt importált Oroszországtól januárban 658,4 millió dollárért.

Európának sem jutna

Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz államfő szóvivője a Reutersnak azt mondta, hogy a Kreml szorosan figyelemmel követi a kétoldalú megállapodások végrehajtását. Nem fűzött megjegyzést ugyanakkor ahhoz, hogy Ukrajna esetleg nem lesz képes időben rendezni gáztartozását.

A problémamentes orosz-ukrán gázkapcsolatok már csak azért is fontosak Európának, mert Oroszország fedezi gázszükségletének mintegy negyedét. A Gazprom tavaly 161,5 milliárd köbméter fölgázt exportált Európába.

Az elmúlt években Ukrajna többször elmaradt gázszámla kifizetésével, ezért Moszkva csökkentette a gázszállítást Ukrajnába. Ennek pedig egyebek között az lett a következménye, hogy kevesebb földgáz jutott Európának a téli fűtési szezonban.

Az oroszokhoz közeledtek

A komoly devizahiánnyal küszködő Ukrajna tavaly – gyakorlatilag az utolsó pillanatban – elállt attól a tervtől, hogy kereskedelmi megállapodást kössön az Európai Unióval. E helyett december 17-én szorosabb gazdasági kapcsolat létrehozásáról állapodott meg Oroszországgal, amely ígéretet tett arra, hogy cserébe 15 milliárd dollár értékben vásárol ukrán kötvényeket, emellett legalább 4 milliárd dollár éves megtakarítást eredményező engedményt ad az Ukrajnába exportált orosz földgáz árából. A 15 milliárd dollárból december végén Oroszország 3 milliárd dollárnyi ukrán eurókötvényt vásárolt.

Ukrajnában az utóbbi hetekben felerősödtek az Oroszországgal kötött paktum elítélőinek az utcai megmozdulásai. Oroszország a napokban jelezte, hogy újabb kétmilliárd dollárért vásárolna ukrán kötvényeket, de csak azután, hogy megalakul az új kijevi kormány, miután Mikola Azarov miniszterelnök lemondott a múlt héten.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik