Szórakozás

Elvisznek a rendőrök, ha fordítva írod a PIN kódod?

24.hu
24.hu

2014. 01. 22. 15:35

Ismét felbukkant a körlevél a neten arról, hogyan lehet gyorsan rendőrt hívni, ha egy ATM-nél valaki a pénzünket akarja. Utánajártunk, működik-e a terjesztett módszer.

A Facebookon már majdnem 35 ezren megosztották ezt az üzenetet:

pin (pin)

Kérdések

Az egyébként krimibe illő ötlet felvet néhány kérdést, például, hogy a rablók megvárják-e, míg a hatóság megérkezik. Ez nem valószínű, a bandita pedig közben kifoszt minden vagyonunkból. Hiszen a körlevél szerint az automata ennek ellenére kiadja a kért összeget.

Egy másik érdekes felvetés, mit tesz szorult helyzetben az, akinek visszafelé is ugyanaz a számsor jön ki: Például ilyen PIN kóddal: 3663 vagy 4444.

Válaszok

Négy ismert bankfiók ügyfélszolgálatát is felhívtuk, ahol a díszpécsernek szegeztük a kérdést. Ők nem hallottak ilyesmiről, megerősítették, hogy a körlevél tartalma kamu.

Tegyük hozzá: a kérdés alaposan meglepte mindegyik bank munkatársát.

Nem új

Az ötlet egy Joseph Zinger nevű chicagói üzletember fejéből pattant ki még 90-es években, állítólag pár amerikai bankfiók érdeklődött iránta, de végül kudarcba fulladt a „találmány”. A pénzintézetek azzal érveltek, hogy a megtámadott ember sokkhatás alatt nem biztos, hogy képes hidegfejjel gondolkodni, ijedtében inkább odaadja a pénzt a rablónak. Ha mégis sikerül beütni a kódot visszafelé, akkor semm biztos, hogy a rendőrök még időben érkeznek a helyszínre.

„Ne próbáld ki, elvisznek a kommandósok!”

A közöségi odalakon terjedő történet mindenesetre megmozgatta az online világ önjelölt filozófusait is. Az egyik fórumon valaki azt írja, hogy ez valóban működik, és jobb esetben rendőrök, rosszabb helyzetben kommandósok érkeznek a helyszínre, ha fordítva ütjük be a négyjegyű számot. Szóval még mi kerülhetünk bajba, hiszen kimagyarázni sem tudjuk a történteket.

A valóságban természetesen nem így van, de mégsem ajánlott kísérlezetni, működik-e a Zinger-féle biztonsági rendszer Magyarországon. A rosszul beírt PIN esetén ugyanis könnyen letilthatja vagy benyelheti kártyánkat az ATM – tudtuk meg.

Bármilyen komplikáció esetén a gépeken látható telefonszámot kell felhívni, bűncselekmény esetén pedig jobban tesszük, ha segítséget kérünk vagy hívjuk a rendőrséget a PIN kódos mesterkedés helyett.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.