Szórakozás

Elvisznek a rendőrök, ha fordítva írod a PIN kódod?

Ismét felbukkant a körlevél a neten arról, hogyan lehet gyorsan rendőrt hívni, ha egy ATM-nél valaki a pénzünket akarja. Utánajártunk, működik-e a terjesztett módszer.

A Facebookon már majdnem 35 ezren megosztották ezt az üzenetet:

Kérdések

Az egyébként krimibe illő ötlet felvet néhány kérdést, például, hogy a rablók megvárják-e, míg a hatóság megérkezik. Ez nem valószínű, a bandita pedig közben kifoszt minden vagyonunkból. Hiszen a körlevél szerint az automata ennek ellenére kiadja a kért összeget.

Egy másik érdekes felvetés, mit tesz szorult helyzetben az, akinek visszafelé is ugyanaz a számsor jön ki: Például ilyen PIN kóddal: 3663 vagy 4444.

Válaszok

Négy ismert bankfiók ügyfélszolgálatát is felhívtuk, ahol a díszpécsernek szegeztük a kérdést. Ők nem hallottak ilyesmiről, megerősítették, hogy a körlevél tartalma kamu.

Tegyük hozzá: a kérdés alaposan meglepte mindegyik bank munkatársát.

Nem új

Az ötlet egy Joseph Zinger nevű chicagói üzletember fejéből pattant ki még 90-es években, állítólag pár amerikai bankfiók érdeklődött iránta, de végül kudarcba fulladt a „találmány”. A pénzintézetek azzal érveltek, hogy a megtámadott ember sokkhatás alatt nem biztos, hogy képes hidegfejjel gondolkodni, ijedtében inkább odaadja a pénzt a rablónak. Ha mégis sikerül beütni a kódot visszafelé, akkor semm biztos, hogy a rendőrök még időben érkeznek a helyszínre.

„Ne próbáld ki, elvisznek a kommandósok!”

A közöségi odalakon terjedő történet mindenesetre megmozgatta az online világ önjelölt filozófusait is. Az egyik fórumon valaki azt írja, hogy ez valóban működik, és jobb esetben rendőrök, rosszabb helyzetben kommandósok érkeznek a helyszínre, ha fordítva ütjük be a négyjegyű számot. Szóval még mi kerülhetünk bajba, hiszen kimagyarázni sem tudjuk a történteket.

A valóságban természetesen nem így van, de mégsem ajánlott kísérlezetni, működik-e a Zinger-féle biztonsági rendszer Magyarországon. A rosszul beírt PIN esetén ugyanis könnyen letilthatja vagy benyelheti kártyánkat az ATM – tudtuk meg.

Bármilyen komplikáció esetén a gépeken látható telefonszámot kell felhívni, bűncselekmény esetén pedig jobban tesszük, ha segítséget kérünk vagy hívjuk a rendőrséget a PIN kódos mesterkedés helyett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik