Szórakozás

Csalni akartak, csaló verte át őket

Öt év börtönre ítéltek jogerősen egy debreceni nőt, aki sikeres pályázatokban, megvesztegetésekben ígért segítséget vállalkozóknak. 15 millióval kopasztotta meg őket.

A Szegedi Ítélőtábla ötrendbeli csalás és befolyással üzérkedés miatt mondta ki bűnösnek Szalai Zoltánnét, aki pénzügyőr tisztnek, illetve pályázatokról döntő tisztviselőnek adta ki magát.

Vesztegetésre, pályázatírásra

A 45 éves – más, meg nem nevezett bűncselekmények miatt – jelenleg is börtönben ülő asszony azt hazudta, hogy a Vám- és Pénzügyőrság magas rangú tisztje és fontos döntéseket tud befolyásolni. Mások megvesztegetésére kért pénzt vállalkozóktól.

Máskor azzal csalt ki pénzt ismerőseitől, hogy vissza nem térítendő uniós támogatát segít szerezni. Azt mondta, részt vesz a Magyar Gazdaságfejlesztő Központ (MAG) Zrt.-nél működő, pályázatokat elbíráló testületben, így garantálni tudja, hogy eredményesek lesznek a pályázatok, ha ő készíti.

A debreceni nő azonban nem volt a MAG Zrt. alkalmazottja és pénzügyőr sem, csupán a pályázatírás díját és az kenőpénzt gyűjtötte be, több vállalkozótól 15 millió forintnál is többet.

Súlyosabb a másodfok

Az első fokon eljáró Kecskeméti Törvényszék 5 év börtönre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte, valamint 9.140.000 forint összegre vagyonelkobzást rendelt el. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára. A börtönbüntetés időtartamát helybenhagyta, míg a pénzbüntetés összegét 10.810.000 forintra felemelte a Szegedi Ítélőtábla. A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik