Rákay Philip (Rákay Philip)
Szórakozás

Műsort kap Rákay Philip az M1-en

A rendszerváltoztatás évének eseményeit elevenítik fel.

Az MTVA közleménye szerint január 8-tól minden szerdán jelentkezik a Szabadság tér ’89 című új műsor.

Rákay Philip műsora egy éven át hétről hétre arra vállalkozik, hogy kinyitva a rendszerváltoztatás évének negyed századdal (sic!) ezelőtti aktáit, bepillantson a politikai kulisszák mögé, fölelevenítve, mi történt 1989-ben, és megmutassa, hogy milyen út vezetett az első szabad választásokig. A műsor a Rendszerváltást Kutató Történeti Intézet és Archívum valamint a XX. Század Intézet szakmai támogatásával világítja meg 1989 történéseit a korszakot kutató gazdasági, politikai és történész szakértők bevonásával. A Szabadság tér ’89 archív tudósításokon túl olyan jegyzőkönyveket, egykor titkos dokumentumokat is a nézők elé tár, amelyek árnyalják a rendszerváltoztatás évének legfontosabb momentumait, és általuk összefüggéseiben érthetjük meg, mi is történt valójában.

A műsor vendégei lesznek a kor szemtanúi és a rendszerváltó pártok politikusai, akik 25 év távlatából értékelik akkori törekvéseiket, felelevenítve azokat a háttérben zajló történéseket is, amelyekről ők maguk, az események aktív szereplői sem tudhattak abban az időben. Kiderül majd, milyen eszközökkel igyekezett átmenteni politikai és gazdasági hatalmát az egykori állampárt, hogyan szerveződött az ellenzék, hogyan és kiket figyeltek meg leginkább akkoriban, mire készült a kádári operetthadsereg – a munkásőrség -,  és hogy miként vált az ’56-os, vérbefojtott forradalom a ’89-es szabadság virágának magjává.

A műsor kíméletlen őszinteséggel mutatja be a legvidámabb barakknak nevezett világot, a látszólagos jólétet és nyugalmat biztosító, ám a mélyben rendkívül cinikus és kegyetlen kádári gulyáskommunizmus valóságát. A Szabadság tér ’89 hétről hétre bemutatja a rendszerváltoztatás kultikus tereit, a lehallgatókkal bepoloskázott ellenzéki helyszíneket, az ügynöki jelentéseket, felvillantja 1989 felemelő, örömteli, ám néhol kínkeserves mindennapjait, de a civil társadalom, és a művészvilág visszaemlékezései is helyet kapnak a műsorban.

Az időutazást idéző stúdiótérben zajló beszélgetések mellett látványos vizuális elemek segítenek majd értelmezni az elhangzottakat. A minden műsor elején látható, 25 évvel korábbi heti eseményeket felvillantó egyperceseket az Oscar-díjra jelölt M. Tóth Géza animációs csapata készíti. A hetente 40 percben, főműsoridőben jelentkező műsor mind képi világában mind tartalmában egyedülálló módon állít méltó emléket annak, hogyan változtatta meg egy nemzet a saját és a világ történelmét 1989-ben” – írták.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.