Szórakozás

Rágóval szálljunk harcba a fogszuvasodás ellen!

Bár korábban az idősebbek rossz szokásnak tartották a rágózást, ma már egyre több kutatás bizonyítja: a cukormentes rágógumi rendszeres fogyasztása segít megelőzni a fogszuvasodást. Dr. Irmes Ferenc fogszakorvos segítségével többet megtudhatunk a rágózás előnyeiről.

A nyálnak igen sok a feladata: többek között nedvesen tartja a szájüreget, megkönnyíti a szilárd táplálék megrágását és lenyelését, megkezdi a táplálék bontását, fertőtleníti a szájüreget, és segíti a beszédet is. Ám ezeken felül a nyálról azt is érdemes tudni, hogy rendkívüli a szerepe az olyan szájüregi betegségek megelőzésében is, mint a fogszuvasodás vagy a fogágybetegség.

A rágó serkenti a nyáltermelést

A foglepedék a fogszuvasodás és az ínybetegség egyik legfőbb kiváltó oka. A fogszuvasodás során a foglepedék baktériumai a táplálék szénhidrátjait lebontva savakat termelnek, amelyek kioldják a fogzománc ásványi anyagait.
„A nyál hígítja, ezáltal semlegesíti is a savas kémhatást, de a kémhatás fogak számára optimális szintjének eléréséhez bizony időre van szükség. Ám az étkezés után bevett cukormentes rágógumi serkenti a nyáltermelést, amely segítségével semlegesíthetjük az elfogyasztott falatok lebontásából származó savakat” – mondta Dr. Irmes Ferenc, majd hozzátette: számos, több éven át tartó vizsgálat – köztük magyar is – igazolta, hogy a cukormentes rágógumi rendszeres fogyasztása serkenti a nyálmirigyek működését, így nagymértékben csökkenti a fogszuvasodást.

Így tehetünk a fogszuvasodás ellen

1.Fontos a kiegyensúlyozott étrend. Fogyasszunk rágást segítő ételeket, zöldségeket, gyümölcsöket!
2.A főétkezések között kerüljük a nassolást, az édességfogyasztást próbáljuk az étkezések idejére korlátozni! Ne torkoskodjunk napközben, hiszen ezzel gyakoribb savas támadásnak tesszük ki fogainkat.
3.Figyeljük az élelmiszerek címkéit, és ügyeljünk a rejtett cukrokra! Savas italokat is csak mértékkel fogyasszunk, mert ezek is kioldják az ásványi anyagokat a fogzománcból. Savas ételek, italok fogyasztása után ne mossunk rögtön fogat, hagyjunk időt arra, hogy a nyál leöblítse az ételmaradékokat és semlegesítse a savakat.
4.Mossunk rendszeresen fogat fluoridos fogkrémmel, és évente menjünk el fogászati szűrővizsgálatra!
5.Étkezés után rágjunk 20 percig cukormentes rágógumit, amely fokozza a nyáltermelést és semlegesíti a savakat, így segít megőrizni fogaink épségét.

Tudta-e?

•Az emberek évszázadokon keresztül rágtak kemény, sűrű gyantát, fákból kinyert latexet, édeskés füveket, leveleket, magvakat és viaszféléket.
•Az ókori görögök már i. e. 50 tájékán rágcsáltak mézgát, amely a gumifa kérgéből kinyert gyantaféleség. A görög asszonyok ezzel tisztították a fogaikat és tették üdévé leheletüket.
•Az amerikai indiánok a szomjúság csillapítására gumiszerű gyantát rágcsáltak.
•Az első kereskedelmi rágógumit fenyőszurokból készítették.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik