Szórakozás

A műfenyő vagy az élő fenyőfa zöldebb?

Életciklus-elemzés mutatta ki, hogy az élő karácsonyfa környezeti szempontból jobb választás, mint a műfenyő. Ez utóbbi legtöbbször Kínából érkezik és mérgező fémeket is tartalmazhat.

Egy független kanadai környezeti ügynökség részletes életciklus-elemzést hajtott végre, hogy pontot tegyen az örök vita végére. Környezeti szempontból a műfenyő vagy az élő fenyő a jobb választás? Az elemzés egy amerikai farmon nevelt fenyőfa és egy Kínából érkező műfenyő környezeti hatásait vetette össze, részletesen elemezve az előállítás, szállítás és minden egyéb járulékos tevékenység környezeti hatását – írja a bestmachinery.hu.

„A természetes fenyőfa környezeti szempontból jobb választás” – foglalta össze az elemzés végkövetkeztetését Jean-Sebastien Trudel, a cég vezetője.

„Sokan azt hiszik, hogy a fenyők kivágása rossz dolog, de elfelejtik, hogy ezeket a fenyőket kifejezetten ebből a célból ültetik” – erősítette meg Clint Springer, a Philadelphiai Egyetem botanikus professzora.

Ellentámadásban a műfenyőlobbi

Természetesen a fenti tanulmány sértette a műfenyőgyártókat összefogó Amerikai Karácsonyfa Szövetség érdekeit, ezért egy másik neves céget bíztak meg a környezeti hatások felmérésére. Az újabb tanulmány azonban ismét csak az élőfenyőpártiakat erősítette.

Az új tanulmány szerint a műfenyő környezeti szempontból csak akkor elfogadható, ha legalább egy évtizedig használják ugyanazt a műanyag örökzöldet.

Kínából érkezik és mérgező

A műfenyő ellen az egyik legfontosabb érv, hogy műanyagból, ráadásul PVC-ből készül. A PVC stabilizálására gyakran ólmot használnak, amely a fenyő öregedésével veszélyes porként az otthonok levegőjébe kerülhet. Ráadásul, ha a műfenyő a hulladékégetőben végzi, akkor a PVC-ből az égés során rákkeltő dioxinok és furánok szabadulnak fel.

A műfenyők helyzetét tovább rontja, hogy igazi hazájuk Kína. A műanyag fenyők 85 százaléka az ázsiai országból származik, és ideszállításuk során több mint tízezer liter üzemanyagra van szükség.

Gyakran hangoztatott érv az is, hogy a műfenyők kizárólag mesterséges és nem lebomló alapanyagokból készülnek, ellentétben az élő fenyőfákkal.

Az élő fenyő küzd az éghajlatváltozás ellen és munkahelyeket teremt

A karácsonyfáknak szánt fenyőket ma már nem a természetes erdőkből vágják ki, hanem farmokon nevelik, épp úgy, mint a gabonát. Növekedése során ezek az új ültetésű fenyők sok szén-dioxidot megkötnek a légkörből, így csökkentik az üvegházgázok mennyiségét is.

És ellentétben a műfenyőkkel, az idehaza árult fenyők döntő részét Magyarországon nevelik fel, és ez becslések szerint is több száz munkahelyet teremt az országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik