Szórakozás

Tóth Vera: Nem kell félni a haláltól

Temető (temető)
Temető (temető)

Az énekesnő szerint a halált természetesen kezelő keleti kultúrákról mi is példát vehetnénk.

Tóth Vera blogjában ezúttal az emberek halálhoz való hozzáállását boncolgatja. Az énekesnő szerint a nyugati kultúrában elutasítóan állnak a halál kérdéséhez, sértő megemlíteni és mindenki örök életet akar abban a bőrben, amiben él. Ez azonban szerinte nem helyes hozzáállás, hiszen az elmúlás természetes dolog, és része az életünknek.

“Szerintem nem a haláltól félünk, hanem attól, hogy mi következik utána. A materialista felfogású embernek bizony nagy dilemmát okoz, ha belegondol, hogy egyszer meghal, hiszen neki nincs hite a felsőbbrendű életben, a spiritualitásban, a vallásokban, teljesen racionálisan közelít meg mindent, és emiatt érzi üresnek a halált. Ez annyira összerántja, hogy ilyenkor a víz is leveri. A hittel teli ember ezt már másképp éli meg. Azt gondolom, hogyha megkérdik tőlem, hogy lehet szépen, nyugodtan meghalni, akkor arra az lenne a válaszom: úgy, hogy szépen éltünk. Persze ez elég közhelyes kijelentés, de ebbe beletartozik a bátorság, a változásra való késztetés, az önismeret, a pillanataink teljes megélése, a mély, a magas, a lejtő, az emelkedő, a szerelem, az ízek, a felhőtlenség, a gazdag lélek felismerése, a természet szeretete, a kapcsolatok. MINDEN, ami hétköznapjainkat és az ÉLETET jellemzi, de legfőképpen a mindenhez való érdeklődő, nyitott hozzáállás, az, hogy olyan legyek, aki mindig mer élni-virulni” – írja blogjában Vera.

Tóth Vera azt is kifejti, hogy szerinte nem helyes, ha a gyerekeket is távol tartják ettől a jelenségtől.

“A halál 100 évvel ezelőtt még itt is természetes volt. Nem keltett megütközést, ha az utcán előfordult egy holttest, a háborúban különösen, vagy úgy egyáltalán. A nagypapa halálos ágyánál ott virrasztott az egész család, a gyerekekkel együtt. Most pedig nem engedjük meg, hogy a gyerek holtában is szembesüljön szerettével? Azt gondolom, ez nem helyes” – fejtette ki az egyéjszakás kalandokat is bevállaló énekesnő.

Fotó: TV2

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik