Szórakozás

Félmilliárdos adócsalás: elfelejtették befizetni az ÁFÁ-t

Szegedi-Itelotabla(1)(5)(960x640).jpg (Szegedi Ítélőtábla)
Szegedi-Itelotabla(1)(5)(960x640).jpg (Szegedi Ítélőtábla)

Bűnszervezetben elkövetett adócsalással vádol az ügyészség egy tízfős társaságot, akik nagy értékű autókat hoztak be.

A csoport több mint 300 autót értékesített 2009 és 2011 között.  A vádirat több mint egyórás ismertetésén elhangzott: a tíz vádlott 2009-től olyan bűnszervezetben vett részt, amelyben több gazdasági társaságot működtettek.

Az Európai Unió országaiból, elsősorban Németországból beszerzett, használt autókat valótlan tartalmú számlázások közbeiktatásával úgy tüntetettek fel, mintha azok – egyébként valós gazdasági tevékenységet nem folytató – magyarországi cégeken keresztül kerültek volna be Magyarországra.

Az Európai Unióból importált termékek után az első magyarországi értékesítést terhelő áfabevallási és -befizetési kötelezettségnek ténylegesen egyik gazdasági társaság sem tett eleget, és az értékesítést terhelő befizetendő áfát nem vagy nem a valóságnak megfelelően tüntették fel. A járműveket ezután továbbértékesítették.  Az ügyészség szerint a vádlottak 2009-2011-ben 588 millió forint kárt okoztak a költségvetésnek, ebből mintegy 400 millió forint megtérült.

A vádlottakat bűnszervezetben, folytatólagosan elkövetett adócsalással, magánokirat-hamisítással és a számvitel rendjének megsértésével vádolja az ügyészség. A tárgyalás várhatóan februárban folytatódik a vádlottak meghallgatásával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik