Szórakozás

Itt a hét legkínosabb beszélgetése

A közmédiában promózták Kálomista Gábor új filmjét, ami egy meleg pasiról szól. A producer rögtön az elején leszögezte, hogy nem meleg filmről van szó, mintha ez egyébként akkora probléma lenne.

Már az előzeteseket látva is lehet sejteni, hogy Kálomista Gábor új filmjében az összes létező, és meglehetősen bugyuta sztereotípia megjelenik majd a melegekkel kapcsolatban, kezdve attól, hogy szeretnek vásárolni, mint a nők, illetve imádnak arcpakolásban ülni, szintén ugyanúgy, mint a nők. (Ezzel kapcsolatban mondjuk lehet, hogy érdemes lenne George Michaelt vagy Ricky Martint megkérdezni, akik pont nem a nőies vonalat viszik, de mindegy.)

A filmről mindenhol megírták már, hogy a témája alapvetően “meleg”, a producer az M1 Reggeli műsorában mégis úgy adta elő, mintha nem az lenne.

Az hagyján, hogy a műsorvezetők hol kínosan, hol lenézően nevetgéltek az előzetes levetítése után, majd pedig azt közölték, hogy “mostanában mindenki előjön ezzel”, tehát a coming outtal, mintha az valami új dolog lenne, pedig már évtizedes hagyománya van. De az, hogy ezután Kálomista rögtön azt mondja, hogy “azért szeretném felhívni mindenkinek a figyelmét, hogy ez egy romantikus vígjáték, aminek van egy meleg szála, tehát nem melegfilm”, az már egészen érthetetlen. Persze elképzelhető, hogy a konzervatív közönségnek az, hogy egy meleg férfiről szól egy magyar film, már túl sok lenne.

A teljes beszélgetést itt nézheti meg, de tulajdonképpen csak az első néhány perc az érdekes.

A nagyon jó kapcsolatokkal rendelkező Kálomista Gáborról korábban az atlatszo.hu írta meg, hogy felesége (ma már csak egykori) cége, a Hungaricom, valamint saját érdekeltségei mintegy 5 milliárd forint közpénzt kaptak azokra a produkciókra, melyeket Kálomista producerként jegyez.

A kormányváltás a családnak is kedvezett: érdekeltségeik 2010 óta annyi közpénzt kaptak, mint a korábbi tizenkét évben összesen: 1998–2010 között 2,764 milliárd, 2010 óta 2,722 milliárd forint támogatást és megrendelést nyertek állami szervezetektől. Mindemellett Kálomista felesége, Zsuzsanna a kormányváltás után előbb az MTVA archívumának igazgatói posztját kapta meg, most pedig az újonnan induló M3 intendánsává lépett elő.

Kálomista maga szintén szoros kapcsolatban áll az MTVA-val, mivel ő az egyik legnagyobb külső beszállítója a köztévének. Két sorozatára, a Hacktionre és a Munkaügyekre csak 2012-ben 800 millió forintot fizetett ki a köztévé. Kálomista egyébként a kormányváltás után a Thália Színház menedzserigazgatója (is) lett, továbbá a Nemzeti Kulturális alap fesztiválkollégiumának az elnöke.

A producer filmjei közül “A kategóriás” fesztiválon csak egyetlen filmje nyert, a Vakvagányok, az is 12 éve. A közpénzekkel kevésbé megtámogatott Inforg Stúdió Kft., vagy a Print KMH ugyanennyi idő alatt öt-hat díjat hozott el ugyanezekről a fesztiválokról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik