Szórakozás

Így vesztegetünk mi

hálapénz (hálapénz)
hálapénz (hálapénz)

A kenőpénzes sztorik összegyűjtésére alakult oldal alapján Pest megye tűnik a legfertőzöttebbnek.

Az Átlátszó a hónap közepén indította el a fizettem.hu oldalát, ahol bárki megoszthatja, mikor, hol korrumpált vagy mikor, miért kértek tőle vagy ajánlottak neki csúszópénzt. Gyorsan gyűlnek a bejelentések.

Autós, motoros lenyúlások

Többen írták Pest megyéből, hogy KRESZ-vizsgát csak 15 ezer forint kenőpénzzel tudtak szerezni. Volt aki 20 ezret fizetett a jogsiért és olyan is, akinek a forgalmi került ennyibe. Valaki azt mesélte: motorjára úgy kapott műszaki vizsgát egy gyanús telepen, hogy gyakorlatilag rá sem néztek a járműre, 20 ezret kértek a “kivételes eljárásért”.

Buszjegy féláron

Pest megyében többen írtak arról, hogy a buszsofőr az eredeti ár feléért kínálja a jegyet, amit a végén visszakér.
Persze ezzel jól jár az utas és a nem agyonfizetett buszvezető is – rövid távon. Hosszú távon ugyanis buszritkítás lehet a csalások vége, mert az adminisztráció szerint kevesen veszik igénybe az érintett járatokat.

Áramtolvajok

Érdekes az a bejegyzés amiben valaki megbuherált villanyóra miatti kálváriáját osztja meg szintén Pest megyéből:

“Költözésünk után derült ki, hogy az előző lakó “megmágnesezte” a ház villanyóráját. Az így tönkrement óra jóval többet számolt, mint amit fogyasztottunk. Az ELMŰ honlapján kerestünk egy szakembert aki kijött és egyből közölte, hogy az ELMŰ minket mindenképp meg fog büntetni, így jobban járunk, ha veszünk tőle egy kütyüt, amit ha bedugunk a villanyóra mellé, akkor nagyjából harmadolja a fogyasztást (40 ezer forint) és e mellett még wattonként 70 forintért vissza is tekertetjük vele az órát. Elküdtem a francba, mert utálom az ilyen kerülő utakat, többet nem is láttam. Közel féléves levelezés, személyes tárgyalás és egy igazságügyi szakértői vélemény után az ELMŰ elfogadta a mi verziónkat.”

Orvosoknak, nővéreknek

Bűncselekmény lehet a hálapénz a tervek szerint.

Sok bejegyzés szól a szülésekért, műtétekért, jobb egészségügyi ellátásért fizetett tízezrekről.  A babaváró szülők általában 50-100 ezerrel hálálkodnak.

Egy igen vérlázító eset Győr-Moson-Sopron megyéből:

“Bőrgyógyász utalt be a sebészetre anyajegy eltávolítására. A sebész főorvos közölte, hogy drága a fia angliai oktatása, így csak 250 000 forintért műt meg. A műtét elmaradt.”

Rendőröknek

Budapesten 20 ezer forinttal úszta meg valaki, hogy drogot találtak nála, másvalaki 5 ezerrel a tiltott balra kanyarodást.

És amikor alkudoznak:

“Édaspámmal kerestünk parkolóhelyet a városliget környékén, éppen a Széchenyi fürdőbe szerettünk volna menni. Szerencsétlenségünkre egy behajtani tilost nem vett észre, és éppen arrajárt egy járőrautó. Kocsiból ki, szokásos beszélgetés, “látta-e a táblát?”, “mégis mit gondol?” kérdések. Ezekután édesapám átnyújtotta a forgalmit egy 10.000 forintossal a lapok között. A rendőr megnézte, csóválta a fejét majd azt mondta: “Van egy kis gond…Hárman vagyunk!”. Erre apu beszúrt egy 5000-est még és mindenki ment a maga dolgára.”

Egy másik történet: 

“egy pohár sör után kocsiba ültem. Egy barátomat vittem haza és közben megállított a rendőr, kérdezte fogyasztottam e alkoholt, mondtam igen egy órával ezelőtt egy pohár sört, de azt már nem kéne kimutatnia, hát kimutatta. Egyből mondták, hogy ez 100 ezer forintos bírság, mivel még 0.1 alatt van ezért csak szabálysértés. Hosszas huza-vona után rávezettek, nagyon ügyelve arra, hogy ők ne mondják ki, hogy fizessek “helyszíni készpénzes bírságot”. Megkérdezték mennyi pénz van nálam, csak 10 ezer volt, ezért azt is megkérdezték a barátomnál mennyi van, kértem tőle is egy tízest és így 20 ezret beraktam a forgalmiba, majd azt vissza adták és mondták, hogy kevésbé feltűnően vezessek, majd szép estét kivántak.”

Tudják, a gyerekre áldozunk

Fejér megyében történt, hogy bölcsődei helyért próbált az ügyintéző kenőpénzt kérni, igen kitartóan:  

“Amikor a kisfiúnkat szerettük volna bölcsődébe beíratni elutasító választ kaptunk mindenhonnan, lévén telt házzal üzemel mindegyik. 10 000 Ft-ot kért az ügyintéző – előre. Ebbe, ilyen formában nem mentünk bele, de abban egyeztünk, hogy amennyiben sikerül elintéznie, akkor megkapja a pénzt. A háziorvosnál panaszkodunk, hogy nincs felvétel a bölcsődékben, pedig gyerek is alig van. A háziorvos azonnal írt egy igazolást, hogy a gyerekünk speciális fejlesztési igényű, és ki is jelölte a bölcsődét, ahol vannak olyan szakemberek, akiknek van erre képesítésük. Azonnal felvették a gyereket a kb. 70%-os kihasználtságú bölcsibe. Én pedig beballagtam az önkormányzati ügyintézőhöz, hogy az alku érvényét vesztette. A legnagyobb lelki nyugalommal közölte, hogy ezt neki köszönhetjük, így jár neki a pénz. Miután közöltem, hogy legkevésbé sem hasonlít a háziorvosra, aki segített egy frappáns ötlettel elintézni a felvételt, habzó szájjal 240 Hgmm-es vérnyomással üvöltött ki az irodájából. Később megtudtam, hogy városunkban bölcsibe csak ismerős révén lehet bejutni – szívességi alapon -, vagy ennél a korrupt nőnél kell tejelni. A háziorvos ügyes volt, és a talpraesettségével sikerült a kislegényt bölcsibe juttatni. Javaslom a trükköt mindenkinek, aki olyan korrupt városban él, mint mi.” – javasolja egy panaszos.

Noha a fizettem.hun gyermekkori vesztegetéseket nem emlegetnek, be kell látnunk, ezt is korán kezdjük:

Megy nagyban is

Ezt olvasta már?

Egy Komárom-Esztergom megyei beszállító cég tulajdonosa azt írta, másfél milliót fizetett zsebbe a beszerzőnek, minden megrendelésből 10 százalékot kellett leadnia a kétéves bizniszért.

Az egyik legtipikusabb közpénzes korrupció, hogy egy-egy szolgáltatásért a valódi összeg többszöröséről kérnek számlát. Valahogy így:

“Pár évvel ezelőtt weboldal készítésére kapott megbízást a cégem az ***** önkormányzattól. 1.500.000 Ft + Áfa volt a megbeszélt összeg. Később közölték, hogy szeretnék, ha háromszor akkora összeget számláznánk ki, de csak annyit fizetnének, mint ami a korábbi összeg volt +20%-ot kapunk, ami fedezi a többlet összegből fakadó adóterheket.

Eredeti összeg: bruttó 1.875.000 Ft
Kért számla: bruttó 5.625.000 Ft

Számlázás, adózás és a jutalom után maradt volna náluk nettó 2.531.250 Ft”

Ha Önnek is van hasonló története vagy érdekli mások esete, kattintson a fizettem.hu-ra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik