Gazdaság

Így nem csökkenti a korrupciót a kormány

A Transparency International szerint lett volna esély arra, hogy a közbeszerzések tisztábbak legyenek, de a jelenlegi törvényjavaslat sem tesz jelentős lépéseket a helyzet orvoslására.

Módosul a közbeszerzésekről szóló 2011. évi CVIII. törvény (Kbt.) – de ez valószínűleg nem segít rajtunk, magyar állampolgárokon – írja közleményében a Trasparency International Magyarország (TI).

A TI megvizsgálta a módosítást és arra jutott, hogy a törvényjavaslat még abban sem segít, hogy legalább csökkenjen a közbeszerzési korrupció.

Nem lettek objektívebbek az összeférhetetlenségi szabályok, nem ellenőrzik hatékonyabban a szerződések teljesítését sem. Nem kerülünk közelebb ahhoz, hogy bevezessék az elektronikus közbeszerzési eljárást – ami egy komoly eszköz lenne a korrupció visszaszorítására –, és nincs újragondolva a Közbeszerzési Hatóság és a Közbeszerzési Döntőbizottság viszonya sem – állapította meg a korrupciófigyelő szervezet.

Ráadásul, nem lesz könnyebb a dolga azoknak sem, akik szeretnék tudni, mire költik a pénzünket. A magyar közbeszerzéseknél sem a hatékony ellenőrzés, sem a hatékony felülvizsgálat nincs megoldva – figyelmeztet a Transparency, hozzátéve, hogy ezért van, hogy a kutatások szerint a közbeszerzési eljárások 65-75 százaléka korrupt. Ez az általános, rendszeres korrupció a beszerzések költségeit 25 százalékkal megnöveli.

A civil szakértők szerint ezért is elfogadhatatlan, hogy a törvényt módosító javaslatot benyújtó minisztérium csupán két napot (amelyből az egyik május 1-jére, azaz munkaszüneti napra esett) biztosított a Kbt., valamint az egyes közbeszerzési tárgyú jogszabályok módosításának véleményezésére. Vagyis esély sem volt az érdemi egyeztetésre. Ezt követően május 10-én nyújtották be a törvényjavaslatot.

Ha érdekli, hogy korábban milyen tervei voltak a kormánynak a közpénzköltések átláthatóbbá tételére, ide kattintson! Más kérdés, hogy ezek mennyire valósultak meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik