Szórakozás

Kötött pályás szépségek

A közösségi közlekedés szerelmeseinek összegyűjtöttük Európa legszebb villamosait.

Ezt olvasta már?

A többség számára a közösségi közlekedés pusztán eszköz arra, hogy az ember eljusson A-ból B pontba. A nagyvárosi embernek a kényelem, a tisztaság és a járatsűrűség mellett sokadrangú szempont a járművek külső megjelenése, ugyanakkor kétségtelenül igaz, hogy rengeteget javít egy város látképén, ha az utcáin lepusztul buszok és szakadt trolik helyett esztétikus tömegközlekedési eszközök futnak.

A Fent és Lent bloggere csokorba gyűjtötte Európa legszebb villamosait. A listáról mi is szemezgettünk.

Isztambul

A Boszporusz-parti metropolisznak aligha kell különösebb reklám. Kétségtelenül Európa egyik legszebb városa, ahol ennek megfelelően szép, ugyanakkor meglehetősen visszafogott villamosokkal közlekednek az emberek.

Forrás: Wikimedia

Reims

A képen látható villamosok az észak-franciaországi Reims több száz éves történelmi utcáin futnak. A sárga, a kék és a zöld járművek mellett kevésbé ízléses ciklámen és citromzöld színűeket is látni.

Forrás: Wikimedia

Bourdeaux

Egy másik francia nagyvárosban, Bordeaux-ban a budapesti metróalagutakban jól ismert Alstom cég városi vasútjai szállítják az utasokat. A működésüket nem ismerjük, mindenesetre szépen mutatnak városról készült képeken.

Forrás: Wikimedia

Brno

Morvaország fővárosában apró, poroszos egyszerűségű, mégis tetszetős, helyi gyártmányú villamosokkal döcögnek munkába az emberek reggelente.

Forrás: Wikimedia

Lisszabon

Bár az említett listán nem szerepel, mégsem szeretnénk elmenni a portugál főváros, szűk utcák közt futó, néhány személyes minivillamosai mellett. A lisszaboni kocsikról szinte alig találni rossz képet.

Forrás: AFP

Budapest

A blog listájáról szintén kimaradt – lévén ez a típus ma már csak nosztalgia utakon közlekedik – mi azonban kihagyhatatlannak éreztük ezt is. Az antik szépségek kedvelőinek, íme egy igazi favázas villamos Budapestről.

Forrás: Youtube.com/Jazzcool

És mint tudjuk nemcsak szép villamosai, de szép vonalai is vannak a fővárosnak. Az alábbi videó a világ tíz legszebb villamosvonala közé beválasztott budapesti 2-es teljes szakaszán vezet végig a vezető szemszögéből.

Forrás: Youtube.com/LoviGabi

A Fent és Lent blog toplistáját innen érheti el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik