Szórakozás

Na de kicsoda Alföldi apukája?

Alföldi Róbert tegnap bevallotta, hogy 28 éves korában találkozott először édesapjával, Alföldi Alberttel, aki egyébként korábban MSZP-s politikus volt. Nem ismeri? Bemutatjuk őt.

Alföldi Róbert tegnap este az X-Faktor élő adásában vallotta be, hogy 28 éves korában ismerte meg édesapját. A színész-rendező ezt egy olyan meghatározó élménynek tartja, amit szerinte mindenképpen át kell élni az életben. Mint ismert, művészt és öccsét Szabolcsot édesanyja és nagymamája nevelte.

Fotó: Neményi Márton

Ha Alföldire azt mondjuk, hogy karakteres személyiség, akkor édesapjára Alföldi Albertre még inkább jellemző ez. A hatvanas években rendezőképző iskolába járt, később színjátszó rendezői képesítést szerzett, egyébként pedig igazi népművelő.

Mégsem a művészi pályát választotta, hanem 1994-től az MSZP színeiben országgyűlési képviselő volt és csak három éve fejeződött be a “parlamenti pályafutása”.

2009-ben az akkori miniszterelnök, Bajnai Gordon miniszterelnöki megbízottá nevezte ki. Alföldi Albert így a Kalocsára tervezett Tata Consultancy Service által megvalósuló beruházással kapcsolatos kormányzati feladatok koordinációjáért felt. Szinte egész életében politizált és fontos pozíciókat töltött be, mégis vállalta saját véleményét, még akkor is, ha ez a párton belül konfliktust okozott.

2012-ben például azt nyilatkozta a Magyar Hírlapnak, hogy büszke arra, hogy őt mindig is a szocialisták úgynevezett népi szárnyához sorolták.

“Rendkívül sokat vitatkoztam pártbéli társaimmal azért, mert jó értelemben vett hazafias mondanivalóval elő sem mertünk jönni. Hogy miért volt így, meg nem tudom mondani. Pedig a jó értelemben vett hazafiság gazdasági mozgósító erőt jelent. Ne felejtsük el, hogy ez az ország hazafiúi érzelmektől vezérelve, a második világháború után néhány esztendő alatt újjáépült. Annak idején sokáig közelharcot vívtam azért, hogy a pártkongresszuson legalább egy icipici nemzeti színt tegyenek a sok piros közé. Most viszont örömmel állapítom meg, hogy a Kossuth-címer mint jelkép, megjelent az új MSZP-ben. Szerintem ez az ország mindig is akkor volt egyakaratú, amikor ez volt a címerünk” – magyarázta Alföldi, aki akkor azt mondta, hogy még mindig az MSZP tagja és szerinte Gyurcsánynak várnia kellett volna azzal, hogy külön pártot alapít.

“Ha Feri megkérdezett volna engem, akkor azt mondom neki, hogy várjon még az aktív politikai szerepvállalással. Azért kellett volna várnia, mert még nagyon frissek a vele kapcsolatos jó és rossz emlékek” – mondta és hozzátette, hogy Bajnai Gordont tartaná alkalmasnak arra, hogy az ellenzék miniszterelnök-jelöltje legyen.

“Mesterházyt és Botkát is alkalmasnak tartom, el tudnám őket fogadni. De Bajnai Gordon a földim, hiszen bajai származású. Ráadásul megfontolt, hozzáértő embernek ismerem. Tehát egyértelműen azt szeretném, ha ő lenne egy baloldali-civil-zöld összefogás miniszterelnök-jelöltje. Szívem szerint azonban, ha valamilyen hatalmasság lennék, aki a világ dolgát el tudja rendezni, olyan választási eredményt produkálnék, hogy senki ne tudjon egyedül hatalomra kerülni, és a különböző oldalak rákényszerüljenek egy nagykoalícióra. Ez a kis ország lényegében akkora, mint egy igazi, európai nagyváros. Mi pedig eljátsszuk a nagy ellenségeskedést, miközben fogyatkozik a lakosság, a gyerekeink pedig elmennek az országból. Tehát azért képzelek el, azért szeretnék egy jobbközép-balközép nagykoalíciót, hogy kiderüljön, nem szabad már tovább bántanunk egymást” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik