Szórakozás

Nem fizető lakók, csaló főbérlők

Két év perlekedés után tudta kitenni a hétszázezer forintnál is többel tartozó albérlőit egy férfi Szegváron. Nem ritka azonban az sem, hogy a főbérlők csapják be az óvatlan lakókat.

Százezres számlákat és egy lelakott házat hagytak maguk után

Elárverezhetik egy szegvári nyugdíjas házát az albérlői által felhalmozott közüzemi tartozások miatt. A férfi történetéről a Délvilág számolt be.

Az átvert főbérlő a lapnak elmondta, egy évre állapodott meg a lakókkal, ám ők a szerződés lejárta után sem hagyták el a házat, sőt a bérleti díjat és a számlákat sem fizették a továbbiakban. Végül bírósági végzéssel tudta kitenni őket.

A férfi úgy számolt, az elmaradt lakbérrel és a kifizetetlen számlákkal illetve a visszakapcsolási díjjal együtt közel 740 ezer forint kárt hagytak maguk után. Ehhez hozzájönnek a teljesen lelakott lakás felújítási költségei, amivel együtt az összeg az egymillió forintot is meghaladhatja. A napilapnak elárulta, bár utána járt, egy polgári per sem segítené ki nehéz helyzetéből.

Így kerülhető el a baj

Egy ingatlan bérbeadása előtt, a fentihez hasonló esetek elkerülése érdekében nem árt betartani néhány szabályt. Érdemes már a kezdetektől fogva ragaszkodni a szerződésben meghatározott fizetési határidő pontos betartásához, még akkor is, ha két-három havi bérleti díjnak megfelelő kauciót fizetett a bérlő.

Kifizetődő lehet, ha alkalmanként – tapintatosan, lehetőleg egy előre megbeszélt időpontban – személyesen is felkeresni a lakókat. Egy találkozás, a bérlők elégedettségéről és a kiadott lakás állapotáról is valósabb képet adhat. A kiköltözés alatt is érdemes ott lenni, nehogy elvigyen valamit az exlakó.

Kauciót csak a költözés napján

Ezt olvasta már?

Egyre gyakrabban hallani olyan esetekről is, amikor a főbérlő veri át a gyakran kétségbeesett lakáskeresőket. Néhány héttel ezelőtt kaptak el a győri rendőrök egy férfit, aki kaució címén több százezer forintot csalt ki a lakáshirdetésére jelentkező leendő bérlőktől.

A előleggel trükközök mellett a lakás nélküli főbérlők is újra megjelentek az ingatlanpiacon. Ez a csalás a kilencvenes években volt nagyon elterjedt. Ilyenkor a bérbeadó egész egyszerűen olyan lakást akar kiadni, ami nem is az övé.

A szerződés megkötése, sőt hetekkel, hónapokkal a beköltözés után is lehet gond a főbérlővel. Ezekről, illetve az esetleges kellemetlenségek megelőzésének módjairól részletesebben itt olvashat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik