Szórakozás

Hummeres rendőrgyilkos – kezdődik a tárgyalás

Hummeres baleset (hummer)
Hummeres baleset (hummer)

Ma áll először bíróság elé az osztrák férfi, aki halálra gázolt terepjárójával egy rendőrt tavaly Apátfalván.

Felidézzük, mi történt egy éve és azóta az ügyben.

2012. október 11.

Kenéz Imre díszsírhelyet kapott Szegeden halálának évfordulóján.

Civil rendőrautó állította volna meg a Romániából érkező Hummer – konvoj egyik autó-monstrumát egy évvel ezelőtt. Az autó vezetője nem állt kötélnek, ezért a rendőrök segítséget kértek, hamarosan motoros járőrök érkeztek a helyszínre. Az osztrák sofőr az egyenruhások láttán sem adta meg magát, majd amikor a motoros járőrök „üldözőbe” vették, az egyikre ráhúzta a terepjárót, a másikat, aki a kereszteződésben fel akartak tartóztatni, helyből gázt adva letarolta. A rendőr a mentőautóban meghalt.

A motoros járőr és a civil rendőr, társuk halála után, már közelharcba keveredtek az üldözöttel. Lőttek is, nemcsak az autót, hanem az osztrák férfit is eltalálták.

Fotó: MTI

A nyomozást segítette egy mobiltelefonnal rögzített felvétel, de aztán arról is, hosszan folyta a vita, hogy kiragadott részek alapján több verzióban tálalták a történteket, míg végre közzétették a teljes felvételt.

Akár élete végéig is börtönben ülhet

Felmerült, hogy a gázoló be volt drogozva, de ezt végül nem tudták bizonyítani. Kiderült azonban, hogy nem volt törvénytisztelő ember, fegyveres rablás és hivatalos személy elleni erőszak miatt is voltak már rendőrségi ügyei. A magyar börtönben az idén nyáron már megtörni látszott.

Hivatalos személy ellen elkövetett emberölés bűntette, intézkedő rendőr sérelmére, felfegyverkezve, folytatólagosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak és közúti veszélyeztetés bűntette – ezek a vádak, amelyekkel szembe kell néznie a most kezdődött tárgyaláson.

Mégis elmegy a tárgyalásra a koronatanú

Az osztrák autószerelő legyűrésében egy helyi férfi is segédkezett, őt ki is tüntették ezért.  Móra Ferenc korábban azt nyilatkozta, hogy nem megy el  személyesen a tárgyalásra, de írásban tett vallomását fenntartja. Megindultak a találgatások, a Blikk szerint megfenyegették a koronatanút. Móra ezt tagadta, azt állította, hogy egy magánvádas perben a tapasztalatai rosszak voltak, megingott bizalma a bíróságban, ezért nem kíván a tárgyaláson részt venni. Az első tárgyalási nap előestéjén portálunk érdeklődésére elmondta, eljön a meghallgatásra, amit kifejezetten a nyomozást vezető Nagy Csaba tiszteletére tesz meg. A tanú meghallgatása 29-én lesz.

Otthon szerény, külföldön vad

Az Origo újságírója tavaly ellátogatott a kis osztrák faluba, ahol a gázoló élt. Ott a szomszédjai csendes, józan életű embernek ismerték, holott tudtak bűnöző múltjáról, mégis úgy látták a 35 éves férfi lecsendesedett és jó útra tért. A Hummer sem az övé volt, nem volt rá pénze. Egy gazdag vállalkozótól kapta kölcsön, hogy azzal menjen a Hummeres találkozóra Romániába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik