Szórakozás

Holttestet találtak egy borospincében

borospince(2)(960x640).jpg (boroshordó)
borospince(2)(960x640).jpg (boroshordó)

Mustgáz végezhetett a férfival.

Egy férfi holttestét hozták fel Kisláng egyik családi házának borospincéjéből a katasztrófavédelem polgárdi önkormányzati tűzoltói október 13-án, vasárnap este. A pincében légzésvédő eszközt is használtak a tűzoltók, azonban a gyors beavatkozás ellenére a mentőszolgálat munkatársai már csak a halál beálltát tudták megállapítani – mondta Farkas-Bozsik Gábor katasztrófavédelmi szóvivő a Fehérvár24-nek.

A körülmények alapján nem zárható ki a mustgáz – CO2- mérgezés. A széndioxid gáz önmagában nem mérgező, azonban a levegőnél nehezebb és kiszorítja a térből. Az ebből adódódó oxigénhiány miatt okozhat fulladást.

A halálesetek megelőzhetőek lennének

A mustgáz adott koncentrációban fontos életfolyamatokat befolyásol. A szén-dioxid belégzése, illetve az oxigénhiányos állapot hat a központi idegrendszerre, aminek jele a szédülés, hányinger, illetve mentális zavar. Utóbbi különösen veszélyes, mert még ha fizikailag képes is lenne a mustgázt belélegzett ember menekülni, a szellemi funkciók zavara megakadályozza. Ennek érdekében javasolt a pincék gyakori szellőztetése, gázérzékelő riasztóberendezés használata. Tanácsos úgy lemenni a pincébe, hogy magunk előtt botra erősített, égő gyertyát tartunk legfeljebb a derék magasságában. Ha a gyertya elalszik – ez jelzi az oxigén hiányát –, azonnal el kell hagyni a helyiséget!

A mustgáz-mérgezést szenvedő embereket elsősorban a tűzoltók tudják kimenteni, mivel ehhez légzőkészülékre van szükség. A másik segítségére siető ember az oxigénhiányos helyiségbe lépve maga is a mustgáz áldozatává válhat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik