Szórakozás

Itt a szüreti szezon – vigyázzunk a mustgázzal!

borospince (boroshordó)
borospince (boroshordó)

A mérgezést egy kis odafigyeléssel el lehetne kerülni, mégis évről évre áldozatokat szed a mustgáz.

Mi a mustgáz?

A mustgáz a must erjedése során felszabaduló szén-dioxid, színtelen és szagtalan, a levegőnél körülbelül másfélszer nehezebb gáz, ami a levegőt kiszorítva a föld közelében terül el. Otthonunkban elsősorban a cukortartalmú növények és gyümölcsök erjedése során keletkezik.

A mustgáz adott koncentrációban fontos életfolyamatokat befolyásol. A szén-dioxid belégzése, illetve az oxigénhiányos állapot hat a központi idegrendszerre, aminek jele a szédülés, hányinger, illetve mentális zavar. Utóbbi különösen veszélyes, mert még ha fizikailag képes is lenne a mustgázt belélegzett ember menekülni, a szellemi funkciók zavara megakadályozza.

A balesetek megelőzhetőek

Ennek érdekében javasolt a pincék gyakori szellőztetése, gázérzékelő riasztóberendezés használata. Tanácsos úgy lemenni a pincébe, hogy magunk előtt botra erősített, égő gyertyát tartunk legfeljebb a derék magasságában. Ha a gyertya elalszik – ez jelzi az oxigén hiányát –, azonnal el kell hagyni a helyiséget!

A mustgáz-mérgezést szenvedő embereket elsősorban a tűzoltók tudják kimenteni, mivel ehhez légzőkészülékre van szükség. A másik segítségére siető ember az oxigénhiányos helyiségbe lépve maga is a mustgáz áldozatává válhat – írja közleményében az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik