Szórakozás

50 éve halt meg Edith Piaf

Az énekesnő élete izgalmasabb volt, mint egy hollywoodi film.

50 éve halt meg Franciaország legismertebb énekesnője, Edith Piaf. Az életéről filmek, könyvek készültek ezért egy hosszú leírás helyett, inkább összegyűjtöttük a legérdekesebb tényeket, mítoszokat róla.

Gyerekként sokat éhezett és egy szaruhártyagyulladás miatt két évre elvesztette a látását.

Piaf 17 éves volt, amikor megszületett gyermeke, de a kicsi sajnos csak két évet élt, mert agyhártyagyulladást kapott.

Louis Leplée kabaréigazgató adta a Piaf nevet az énekesnőnek, ami Verebet jelent.

Leplée meggyilkolása nagyon megviselte az énekesnőt, ráadásul bűnrészesség gyanúja miatt is védekeznie kellett.

1947-ben ismerte meg élete szerelmét, Marcel Cerdan bokszvilágbajnokot. A szerelem nem tartott sokáig, mert 1949-ben Cerdan gépe lezuhant, amikor Piaf fellépésére indult. Az énekesnő soha nem tudta feldolgozni a tragédiát, inni kezdett és több autóbalesete is volt. Állítólag a morfiumra is rászokott.

1952-ben feleségül ment Jacques Pils sanzonénekeshez, 4 évig tartott a házasság.

A hatvanas évek elején derült ki, hogy rákos. A kórházban minden nap meglátogatta egy 27 éves fiatal, Thépohanis Lamboukas. 1962-ben megházasodtak és egy évre rá, október 10-én meghalt, a Párizsban kiállított halotti bizonyítványa szerint október 11-én.

A kerek évforduló alkalmából új könyv jelenik meg az énekesnő életéről, amiben a szerző azt taglalja, hogy mennyi valótlanság jelent meg az énekesnőről. Robert Belleret szerint Edith Piaf ismerősei és az énekesnő maga is terjesztette a hazugságokat, hogy ezzel is táplálja az őt övező mítoszt. Az író szerint például az sem igaz, hogy Piaf vörösboron nevelkedett volta és az sem, hogy elvesztette a látását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik