Szórakozás

A sztárénekes drámai levelezése nős szeretőjével

Kiadták Edith Piaf egyik szeretőjéhez írt szenvedélyes leveleit.

Edith Piaf a leveleket Gérardin kerékpáros bajnokhoz írta. Piafot a nős Gérardinnel folytatott több hónapos viszonya számtalan érzelmes levél megírására ihlette – sok helyesírási hibával és törléssel, amelyek elárulják érzelmeinek törékenységét és kétségbeesett vágyát arra, hogy viszont szeressék.

A Piafnál három évvel idősebb férfi 1951 novemberétől 1952 szeptemberéig volt az énekesnő rajongásának tárgya. Edith ezalatt 50 levelet írt szerelmesének, akit Totónak becézett. A díva beszámolt arról a vágyáról is, hogy gyermeket szeretne szülni Gérardinnek és felajánlotta: lemond énekesnői karrierjéről, hogy a férfival élhessen.

Leveleiből azonban kitűnik bizonytalansága és kétségbeesése is, az az érzés, hogy szerelmét nem teljesen viszonozzák. “Ha tudnál írni nekem, örülnék, de ha ez zavarna, ne írj!” – fogalmazott egyik levelében. Gérardin állítólag egyszer kijelentette: “48 óra Piaffal fárasztóbb, mint egy szakasz a Tour de France kerékpáros körversenyen”.

Piaf – akit egy bordélyházban neveltek fel, miután édesanyja elhagyta és az utcán énekelve kalapozott, amikor felfigyeltek rá – nagyra becsülte a jó nevelésben részesült Gérardint. “Teljesen meg akarok javulni, méltó akarok lenni hozzád, segítened kell, hogy átalakulhassak. Te leszel, drágám, a tanárom, és mint imádott mesteremre, vakon fogok hallgatni rád” – írta egy levelében.

A gyűjtemény utolsó keltezett levelét Piaf New Yorkból írta Gérardinnek, hogy bejelentse: szakít vele. “Amikor megkapod ezt a levelet, én már férjhez is mentem” – írta az énekesnő, aki akkor már Jacques Pills francia énekes menyasszonya volt. Hozzáfűzte, hogy reméli, ő és Gérardin barátok maradnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik