Szórakozás

Presser: Morzsák vagyunk a zenei élet piacán

Presser Gábor szerint súlyos válsággal küzd a hazai zenei- és kulturális élet. Az LGT egyik alapítója a Hír24-nek elmondta, hogy Magyarország, illetve a volt Kelet-Európa furcsa örökséget cipel, amitől nehéz megszabadulnia.

Presser Gábor szerint válságban van a hazai zenei élet, de optimista és lát ebből a helyzetből kiutat. „Hatodik éve rendezzük meg a Magyar Dal napja rendezvényt és könnyen elképzelhető, hogy valóban értünk el eredményeket és másoknak is ugyanolyan fontossá vált a magyar zene, mint nekünk. Ez egy önszerveződő dolog és ha meg tudjuk tartani minden évben, akkor elértük a célunkat” – mondta Presser Gábor a Hír24-nek, aki szerint Kelet-Európa furcsa örökséget cipel.

”Sokféle problémával küzd általában a zenei- és a kulturális élet. Bármiféle nyilvánosság előtt már megjelent művészeti alkotás eléggé veszélyes helyzetben van azáltal, hogy nem nagyon fizetnek az emberek. Sőt, azt is tudni kell, hogy ez nem egy speciálisan magyar probléma, de Magyarország vagy a volt Kelet- Európa furcsa örökséget cipel. Ebben benne van az is, hogy ami elvehető azt el kell venni. Tehát hiányzik egyfajta civil öntudat, és civil kurázsi, ami többek között azt mondja, hogy ‘én veszek jegyet egy koncertre’ és nem belógok, egy lemezt megvásárolok és nem letöltök, lemásolok. Ez többek között azért is van, mert a világ nagy zenepiaca – aminek mi nem igazán vagyunk részei csak valamiféle morzsák – is keresi a megoldást, de nem nagyon találja” – tette hozzá.


Fotó: TV2

Ajánlott videó

Olvasói sztorik