Szórakozás

Szexi ételek

fűszerek (fűszerek, )
fűszerek (fűszerek, )

Már az ókorban is kutattak a vágyfokozó élelmiszerek után.

Az emberek évszázadok, évezredek óta keresik azokat az ételeket, melyek termékenyebbekké tehetik a párokat, vagy egyszerűen izgalmasabbá a szexuális együttlétet. Rengeteg alapanyagról, ételről, receptről kering a szóbeszéd, hogy hatásos afrodiziákum. A szó egyébként a görög mitológia szerelem istennőjének Afroditének a nevéből ered.

Mi mindenről hisszük, hogy afrodiziákum?

Minden korban megvolt annak a kultúrája, hogy az emberek mit tartottak vágyfokozó ételnek.  Már a görög eposzíró Homérosz is emlegeti például a zellert, amit állítólag Odüsszeusz bűbájos  italába is kevertek Calypso szigetén, ahova elcsábították a szirének. Ez ma is vágyfokozó a slágerlistán szerepel, akárcsak az osztriga, a cápauszony leves, a kaviár, vagy a szarvasgomba, amelyet állítólag már Casanova is előszeretettel evett.

Amikor Kolombusz hajósainak nyomán Európában elterjedt a burgonya, azt is erotikus ételnek tartották, és olyan méregdrága volt, hogy években lenne mérhető egy szolga bére a pénzért, amit elkértek érte. A ginzenget, a csokoládét, a barackot, a paprikát, a görögdinnyét ma is vágyfokozónak tartják az emberek.

Mitől vágyfokozó egy étel valójában?

Az orvosok szerint szükség van a szexuális működést befolyásoló hormonok, az érrendszer, az emésztőrendszer, az idegrendszer kiegyensúlyozott, egészséges működésére. A fehérjében gazdag ételek fokozzák a szexuális aktivitást és a szexuális élethez nélkülözhetetlen hormonok megfelelő működését is elősegítik. Így a már említett osztriga és kaviár mellett valódi afrodiziákumum csonthéjas magvak és a tojás is.

Ezen kívül vannak ételek, amelyek a központi idegrendszernek a szexualitásért felelős területeit izgató anyagokat tartalmaznak vagy a vérkeringést segítik, ezáltal hatnak. Utóbbiak közé tartozik  gyömbér, a fokhagyma, a bors, a borsikafű és a fahéj, vagy az illóolajban gazdag fűszernövények, mint például a fahéj, a szegfűbors, a chili, a sáfrány, a rozmaring, a gyömbér, a koriander, az ánizs, a szerecsendió vagy a borsmenta.

A koffein és teobromin tartalmú ételek, mint például a kávé vagy a csokoládé a kedélyállapotunk javítják. Nem is véletlenül látunk manapság ezekről az ételekről finoman erotikus reklámokat. De a legfontosabb mégis az érzelem a párok között, aztán jöhetnek a forró éjszakák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik