Szórakozás

Így használjuk a citrusféléket nyáron!

narancslé (narancs)
narancslé (narancs)

Bár a citrusféléket elsősorban télen fogyasztjuk, nyáron sem érdemes lemondani róluk, hiszen remekül frissítik az ételeket, italokat.

Nyáron a sokféle idénygyümölcs mellett a citrusfélék fogyasztása kicsit háttérbe szorul. De ekkor sem kell egyáltalán lemondanunk róluk, hiszen igazán üdévé varázsolják az ételeket, italokat, ezáltal pedig remekül frissítik, hűtik szervezetünket. Kesernyés ízük kifejezetten kedvező a nagy melegben – írja a Házipatika.com.

Citrom

Az egyik leggyakrabban használt citrusféle, bár elsősorban meleg és hideg italok ízesítésére, vagy süteményekhez használjuk. Nyáron érdemes a salátákat is meglocsolni kicsit vele, de adhatjuk salátaöntetekhez vagy húsok, halak pácolásához, esetleg tészták mártásához. Természetesen nem maradhat ki a nyár kedvelt italából, a limonádéból sem, de ízesíthetünk vele szörpöket, jeges teákat, és ásványvizet is.

A citrom alma- és citromsavat tartalmaz, és bővelkedik káliumban, rézben, C-, P- és B-vitaminban, valamint karotinban. Nagy mennyiségben tartalmaz pektint, mely segíti emésztőrendszerünk munkáját, és fogyókúrában is használni szokták. Savanyú ízével ellentétben a citrom lúgosító hatású, hiszen olyan anyagok termelődését segíti a szervezetben, melyek a lúgosításban játszanak szerepet.

Zöldcitrom (lime)

Hazánkban az elmúlt években vált népszerűvé használata. Íze sokban különbözik a citromtól, mert kevésbé savanyú, illata viszont sokkal aromásabb. Igazán lédús gyümölcs, energiatartalma alacsony. Bőségesen tartalmaz kalciumot, káliumot és foszfort, valamint C-vitamint. Savhiány esetén segíti az emésztést.

Nyáron használhatjuk salátákhoz, italok ízesítésére, vagy joghurtos, túrós, gyümölcsös édességekhez. A népszerű humusz (csicseriborsókrém) is zöldcitrommal készül, mely enyhén savanykás ízt kölcsönöz neki.

Narancs

Nyáron érdemes a lédús narancsot vásárolni, melyből készíthetünk frissen facsart narancslevet, amit önmagában vagy limonádéalapnak is használhatunk. Emellett adhatjuk húsok, halak pácolásához, vagy mártások készítéséhez, de remek alapanyag gyümölcsös édességek, sütemények készítéséhez is. A gyümölcssalátákat narancslével meglocsolva, igazán különleges és frissítő ízélményben lesz részünk.

A narancs igen gazdag antioxidáns forrás, bőven tartalmaz A- és C-vitamint,és luteint, mely a szem egészségéhez nélkülözhetetlen. Magas rosttartalma segíti az emésztést, emellett gombaölő és fertőtlenítő hatású is.

Grépfrút

Fanyar íze miatt talán a legkevésbé kedvelt citrusféle, holott szervezetünk egészségére nézve igen jótékony hatással bír. Magas vitamintartalma miatt segít immunrendszerünk védelmében, rosttartalma könnyíti emésztőrendszerünk munkáját, és gyorsítja az anyagcserét. Kalória- és cukortartalma is alacsony, érdemes rendszeresen fogyasztani belőle.

Nyáron készíthetünk belőle frissítő italokat, de salátákhoz is remek öntetet ad. Felhasználhatjuk zöldség- és gyümölcssalátákhoz is, mindkettővel jól harmonizál.

Pomelo

Az elmúlt években terjedt el ez a citrusféle hazánkban, de még ma is ritkaságnak számít. A legnagyobb citrusféle, melynek íze leginkább a grépfrútra emlékeztet, de attól sokkal lágyabb és édesebb. Magas a kalcium- és káliumtartalma, és bővelkedik C-vitaminban is. Remek immunerősítő, káliumtartalmának köszönhetően pedig segít a vérnyomás szabályozásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik