Szórakozás

Oprah Winfrey “rasszizmus áldozata lett” Svájcban

Oprah (Oprah)
Oprah (Oprah)

Oprah Winfrey amerikai televíziós műsorvezető és producer több tévéműsorban is beszámolt arról, hogy rasszizmus áldozata lett nemrég Svájcban.

Kapcsolódó cikkek

Winfrey az elmúlt hónapban Tina Turner énekesnő esküvőjére érkezett Svájcba. Zürichben betért egy üzletbe, ahol egy fekete, krokodilbőrből készült táskát szeretett volna közelebbről megnézni, ám az eladó megtagadta a kérését. “Ön nem ezt a táskát akarja látni. Ez túl drága lenne Önnek” – idézte Winfrey az eladót, aki helyette egy kisebb, olcsóbbat ajánlott neki.

Winfrey-t egyébként a világ egyik leggazdagabb nőjeként tartják számon, vagyonát több mint kétmilliárd euróra becsülik. Miután kétszer is kérte a táskát, de nem kapta meg, azon gondolkodott, hogy megveszi az egész boltot. Végül ezt nem tette meg, mert mint mondta, akkor az eladó is hatalmas összeget zsebelt volna be. Ehelyett tiltakozás nélkül távozott.

Az eset épp akkor került nyilvánosságra, amikor egyébként is sok politikai vita zajlik néhány svájci város terve miatt. Ennek lényege az lenne, hogy a menedékkérőket kitiltanák bizonyos közterületekről, például az uszodákból, sportpályákról és könyvtárakból.

A svájci nemzeti turisztikai hivatal később elismerte a hibát és bocsánatot kért Winfrey-től. Daniela Baer, a svájci turisztikai hivatal szóvivője pénteken a hivatal nevében bocsánatot kért a történtekért a műsorvezetőtől és elismerte, egy zürichi üzlet alkalmazottja “szörnyen helytelenül” viselkedett Winfrey-vel. Baer bocsánatkérését Twitter-üzenet formájában hozta nyilvánosságra.

Svájcban jelenleg mintegy 48 ezer menedékkérőt tartanak számon, ez – a lakosság arányában – az európai átlag kétszerese.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik