Szórakozás

Schmitt Pál vallomása: korábban befejezte volna

Különleges vendég ült be a SportKlub Dodzsem 52 című műsorának stúdiójába: hétfő este Schmitt Pál egykori köztársasági elnök, olimpiai bajnok, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke vallott arról, hogyan lehet egy kisebb vagyont elveszíteni az edzőtáborban, mikor kellett volna visszavonulnia és 45 éve tartó házassága titkát is megosztotta a nézőkkel.

Bár saját elmondása szerint sosem nosztalgiázik, a Dodzsem 52 című portréműsor hétfői adásában mégis kivételt tett Schmitt Pál. Többek között arról is mesélt, hogy míg aktívan sportolt, gyakran igen súlyos tétje volt a jó munkának. „Készpénzben fogadtunk, annak érdekében, hogy senki ne vicceskedje el az edzést. Az edzőtáborok alatt nagy összegeket nyertünk vagy bukhattunk el, ami hozzászoktatott ahhoz, hogy a páston az utolsó leheletig küzdeni kell” – mesélte Schmitt, aki a mexikóvárosi és a müncheni olimpiáról a legfényesebb éremmel térhetett haza – a párbajtőrcsapattal végigverték a világot.

„Mai eszemmel azt mondom, a harmadik olimpiám, Montreal előtt be kellett volna fejezni a versenysportot. Akkor 34 éves, családos ember voltam, egyre több munkám volt a civil életben, ráadásul állandóan fájt a könyököm. Már nem élveztem annyira az edzéseket, mint 10-15 évvel korábban. Ennek ellenére végigcsináltam a felkészülést, de nem vívtam jól” – vallotta be őszintén Schmitt, aki az 1976-os játékokon végül a negyedik helyen végzett a csapattal.

A Dodzsem 52 hétfői adásából az is kiderült, hogy Schmitt egy pillanatig nem gondolkozott a köztársasági elnöki poszton. „Nincs olyan ember a világon, akit ha 69 évesen, több évtizedes vezetési tapasztalattal a háta mögött köztársasági elnöknek kérnek fel, arra nemet mondana. Ez egy olyan szolgálat, amit egyszerűen el kell vállalni. Amikor felkértek, semmit nem mérlegeltem – csak arra gondoltam, hogy a legjobb tudásom szerint végezzem el ezt az óriási feladatot.”

A műsorvezető, Horti Gábor a magánéletéről is kérdezte Schmitt Pált, aki három leánygyermek édesapja, hat unokája van, és 45 éve él házasságban Makray Katalinnal. „A feleségem szerepe meghatározó az életemben. Mondják, minden sikeres férfi mögött áll egy nő – nos, ő nem mögöttem, hanem szorosan mellettem áll. Mindent neki köszönhetek!”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik