Szórakozás

Nem bírod a kánikulát? Néhány tuti tipp a túléléshez!

Rengetegen szenvednek a kábító hőségben, ám valahogy túl kell vészelni ezeket a napokat is. Összegyűjtöttünk néhány tippet, melyek talán segítenek a legforróbb pillanatokban!

Igyunk sokszorosan többet

Első és legkézenfekvőbb megoldás a víz. Fogyasszunk sok folyadékot, még akkor is kortyolgathatunk, ha éppen nem vagyunk szomjasak. Ásványvizet, tejtermékeket, paradicsomlét is fogyaszthatunk a melegben, valamint teát hidegen és melegen egyaránt. A meleg tea ugyanis megizzasztja az embert, így szintén hűthetjük magunkat. Hasonló hatást érhetünk el a délben elfogyasztott levessel is.

Kerüljük ugyanakkor a kávét, mivel az kiszárítja szervezetünket. Lehetőleg szénsavmentes italokat fogyasszunk, kerüljük a cukrozott italokat is, hiszen ezek csak átmenetileg csillapítják szomjunkat, később általában fokozzák azt. Fontos, hogy ne igyunk alkoholt sem, leginkább a tömény italokat mellőzzük, bár igaz, ami igaz: egy korsó hideg sörnek nyilván nehéz ellenállni egy szép nyári napon, ám legjobb ha ezt is hűvös, árnyékos környezetben fogyasztjuk el.

Szabadban és strandon óvjuk a bőrünket

Nehéz ellenállni a csábító napsugaraknak, főleg egy ilyen hosszú és kemény tél után, melyben részünk volt egészen márciusig, de mégis ügyelnünk kell arra, hogy ne terüljünk el rögtön felelőtlenül a napozáshoz. A legveszélyesebb időszak a délelőtt 11 és délután 16 óra közötti időintervallum. Lehetőleg időzítsük a sütkérezést ezen az időszakon kívül. A fokozatos barnulás egészséges és nem terheli meg a bőrfelületet.

Természetesen a naptejet, napolajat is érdemes mindig magunkkal vinni, különösen a fehér bőrűeknek kell ügyelniük arra, nehogy leégjenek a szabadban.

Sötétítsünk be

Lakásunkat, szobánkat, redőnyökkel, függönnyel védhetjük a napsugaraktól. Lehetőség szerint töltsünk több időt a hűvös helységekben, várjuk meg, míg szervezetünk átveszi a kellemesen hőmérsékletet, s csak ezután térjünk vissza a hőségbe.

Vizes törölköző, napszemüveg, világos sapka

Különösen fullasztó a város betontengerében sétálgatni a forróságban, ha mégis muszáj, akkor nedvesítsünk be egy kisebb törölközőt, tegyük a nyakunkba, s így közlekedjünk. Sokat segít az is, hogy hideg vízzel megmossuk arcunkat, karunkat és a nyakunk hátsó részét. Vegyünk fel továbbá napszemüveget és lehetőleg viseljünk fehér vagy más világos színű sapkát, karimás kalapot.

Ne üljünk autóba, ha nem muszáj

Koncentrációs képességünk a meleg fokozatosan lankad, hamarabb elfáradunk, elálmosodunk, hajlamosabbak leszünk a figyelmetlenségre, mely könnyedén balesethez vezet. Ha mégis autózásra kényszerülünk, használjuk a klímát vagy gondoskodjunk a jármű megfelelő szellőztetéséről. Természetesen itt is fontos a megfelelő folyadékmennyiség bevitele.

Tanácsok idősek számára

Használjuk ki elektromos ventilátorunkat, ha van. Kisebb berendezést már olcsón beszerezhetünk. Lehetőleg ne menjünk az utcára a kritikus időszakban, legyünk türelemmel, s próbáljuk halasztható ügyeinket később elintézni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik