Szórakozás

196 éve hunyt el Jane Austen

büszkeség és balítélet (büszkeség és balítélet, )
büszkeség és balítélet (büszkeség és balítélet, )

A Büszkeség és balítélet szerzője még ma is népszerű.

„Mondhatom, nincs nagyobb gyönyörűség az olvasásnál.”

Tegnap volt 196 éve, hogy elhunyt az az angol származású írónő, aki még ma is a hatása alatt tartja a nőket. Ő alkotta meg ugyanis Mr. Darcyt, a Büszkeség és balítélet férfi szereplőjét, akiért nők milliói rajonganak a mai napig.

Jane Austen 1775-ben született, hét testvére volt. Szerető családja hatással volt írásaira. A kiterjedt baráti és rokoni kapcsolatok révén merítette regényei helyszínét, szereplőit és témáit.

Hiába írt azonban romantikus regényeket, az írónő maga sosem ment férjhez. Igaz, fiatalon eljegyezték, de az eljegyzést később felbontották. Mikor később visszavonult, súlyos betegségben szenvedett, a gyógyíthatatlan Addison-kórban. 1817. július 18-án halt meg.

Az írónő számos könyvet írt élete során. Első regénye 1811-ben jelent meg, ez volt az Értelem és érzelem. Két évre rá született meg a leghíresebb regénye, a Büszkeség és balítélet. Ezek után jött ki A mansfieldi kastély, az Emma, a Meggyőző érvek, és A klastrom titka. Korai írásai közé tartozik a Lady Susan, a Szerelem és barátság, a Catherine és a Charlotte.

Regényei idehaza is mind megjelentek, külföldön pedig számos TV-filmet, sorozatot és mozifilmet készítettek belőlük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik