Szórakozás

Ezeknek a boltoknak nem egy üvegben kellene lenniük?

Bementünk egy vásárhelyi boltba - pedig több ilyen is van amire az volt kiírva: Palackozott italbolt. Legnagyobb csalódásunkra az üzlet, neve ellenére, nem egy üveg belsejében volt.

Ez persze nem helyi sajátosság, bármerre járunk, sok helyen látjuk a feliratot helytelenül : Palackozott italbolt. A cégtábla szerint itt egy olyan üzletnek kéne állnia, amely egy “böszme” nagy üvegben található, esetleg burkolata, vagy berendezése minden ízében palack.

A nyelvi furcsaság biztosan másnak is szemet szúrt, mert ugye a palackozott szó a milyen kérdésre válaszol, így jelzős szerkezet. A méterárú boltban tudjuk mit vehetünk, az autóalkatrész boltban szintén. A vegyesbolt és a kenyérbolt már egybeírandó, de így is tudjuk mire számíthatunk. Végül a palackozott italboltban is, hiszen már így is megszoktuk, de sokkal helyesebb úgy írni : Palackozott italok boltja.

A Nemzeti Dohányboltnál is tudjuk a milyenséget : “nemzeti”, és az italos boltot inkább hívjuk akkor “palackozott-ital boltnak”, mintsem előbbit “nemzeti-dohány-boltnak”. Nem fogunk azért azonnal rohanni Grétsy Lászlóhoz, de nekünk a Palackozott Italok Boltja elnevezés egy (alkohol)fokkal tényleg jobban tetszik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik