Szórakozás

Ezeknek a boltoknak nem egy üvegben kellene lenniük?

24.hu
24.hu

2013. 07. 17. 19:35

Bementünk egy vásárhelyi boltba - pedig több ilyen is van amire az volt kiírva: Palackozott italbolt. Legnagyobb csalódásunkra az üzlet, neve ellenére, nem egy üveg belsejében volt.

Ez persze nem helyi sajátosság, bármerre járunk, sok helyen látjuk a feliratot helytelenül : Palackozott italbolt. A cégtábla szerint itt egy olyan üzletnek kéne állnia, amely egy “böszme” nagy üvegben található, esetleg burkolata, vagy berendezése minden ízében palack.

A nyelvi furcsaság biztosan másnak is szemet szúrt, mert ugye a palackozott szó a milyen kérdésre válaszol, így jelzős szerkezet. A méterárú boltban tudjuk mit vehetünk, az autóalkatrész boltban szintén. A vegyesbolt és a kenyérbolt már egybeírandó, de így is tudjuk mire számíthatunk. Végül a palackozott italboltban is, hiszen már így is megszoktuk, de sokkal helyesebb úgy írni : Palackozott italok boltja.

A Nemzeti Dohányboltnál is tudjuk a milyenséget : “nemzeti”, és az italos boltot inkább hívjuk akkor “palackozott-ital boltnak”, mintsem előbbit “nemzeti-dohány-boltnak”. Nem fogunk azért azonnal rohanni Grétsy Lászlóhoz, de nekünk a Palackozott Italok Boltja elnevezés egy (alkohol)fokkal tényleg jobban tetszik.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Vote YES near Vote NO posters seen in Dublin's city center advocating repeal and calling for retention of the Eighth Amendment of the Irish Constitution - a referendum fixed for May 25th.
On Thursday, May 10, 2018, in Dublin, Ireland. (Photo by Artur Widak/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.