Szórakozás

Húszmilliót hozhat Kanye West dala az Omegának

Amerikában, Nagy-Britanniában és Ausztráliában is az eladási lista első helyén debütált Kanye West új lemeze, a Yeezus, amelynek „New Slaves" című dalában hallható a „Gyöngyhajú lány", méghozzá eredeti felvételen.

Mint arról korábban már beszámoltunk, az egyik legnagyobb amerikai hiphopsztár „menet közben” kért engedélyt Presser Gábortól, hogy a héten megjelent új albumán található, „New Slaves” című dalban használhassa a magyar zenész szerzeményét, a „Gyöngyhajú lányt”. Az album csütörtökön Magyarországra is megérkezett, és Presser Gábor és Adamis Anna is szerepel a dalszerzők között a lemezen, ami akár húszmilliót is hozhat a konyhára.

„A dalszerzők jogdíját egy nemzetközi megállapodás szabályozza, erre a kiadó a teljes nagykereskedelmi bevétel 9 százalékát fizeti. Ez az összeg oszlik meg a lemez dalai között másodperc-arányosan” – tájékoztatta a Blikket Tóth Péter Benjamin, a Szerzői Jogvédő Iroda szóvivője, aki azt is elárulta, az előadói jogdíj is hasonló nagyságrendű, azaz 8-10 százalék, sőt a nagy sztárok esetében 20 is lehet, de itt nincs nemzetközi szabályozás, mert ebben a kiadók és az előadók egymás között állapodnak meg.

Márpedig Kanye West albumainak eladásait figyelembe véve a dal – 44 évvel a születése után – most húszmillió forintot hozhat az Omegának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik