Szórakozás

Méhek foglalták el a játszóteret

Egy újszegedi játszóteret szállt meg egy tízezer tagú méhcsalád. A veszélyes rovaroktól az Orpheus Állatvédő Egyesület szabadította meg a gyerekeket.

Újszeged kertvárosi részén egy szabadidőparkban fán duruzsoló méhrajra lettek figyelmesek a környéken lakók. Nyulas Attila, az Orpheus Állatvédő Egyesület állatmentő szakembere munkatársaival a fán csüngő 8-10 ezer méhet a helyszínre vitt kaptárba mézes keret segítségével sikeresen becsalogatta, majd a rovarokat biztonságba helyezte. A szakember azonban azt tanácsolja, ha hozzá nem értő lát hasonlót, semmiképpen se próbálkozzon a rovarok bolygatásával!

Azt utóbbi néhány hét lefogása alatt tucatnyi méhcsaládot mentett meg a pusztulástól az Orpheus Állatvédő Egyesület. Dudás Zsanett üllési méhész tapasztalata az, hogy a felerősödött vagy gondozatlan méhcsalád gyakran véglegesen elhagyja a kaptárt. Ezek a családok legtöbbször fák ágaira telepednek fel.

Nem érdemes a több ezer számban kirajzott méheket bottal piszkálni vagy kövekkel dobálni, mert tömeges méhcsípés lehet a következménye. A méhek gyakran tömegesen szúrnak például az őket irritáló parfüm vagy dezodor hatására is. Aki allergiás a méhcsípésre, az messziről kerülje el a szabadba kirajzott méhcsaládot! Szeged környékén a +36-20-360-9846-os segélykérő számon értesíthetők a szakemberek, akik gondoskodnak az egyébként hasznos  rovarok biztonságba helyezéséről.

Az utóbbi hetekben az országban több helyen is gondot okoztak a méhek: Pesten a Jászai Mari téren egy villamosmegállót foglaltak el a rovarok, Szombathelyen pedig egy lelakatolt kerékpár kosarát szállták meg, de otthon érezték magukat egy nemesbüki óvoda udvarán is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik