Szórakozás

Itt a nyár, támadnak a méhek és a veszélyes darazsak

A nyár beköszöntével egyre gyakrabban keresünk programokat a természetben és egyre több időt töltünk a szabadban. Ilyenkor előfordul, hogy megszokottól eltérő veszélyforrásokkal találjuk szemben magunkat. Az egyik ilyen veszélyt azok a rovarok jelentik, amelyek csípése nemcsak fájdalmat, hanem komolyabb szövődményeket is okozhat.

Magyarországon két olyan elterjedt rovarcsoport (darazsak, méhek) él, amelyek csípése nagy fájdalommal és esetenként enyhe, ritkábban súlyos következményekkel jár.

A Fehérvár24 a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól arról érdeklődött, hogy hogyan lehet ezeket a támadásokat elkerülni, vagy ha már megtörtént a baj, mi a teendő, kihez kell fordulni?

Ezek a rovarok általában saját védelmük érdekében támadnak emberre, amit úgy előzhetünk meg, ha elkerüljük a fészküket, és a lehető legkevésbé ingereljük őket. Amennyiben a méhek, darazsak olyan helyen tartózkodnak, hogy mégsem tudjuk őket elkerülni, ne kíséreljük meg eltávolítani a fészket, hanem hívjunk szakembert. A Fejér megyei méhrajbefogó szakemberek elérhetőségeiről itt tájékozódhat!

A rovarokat vonzzák a szabadon hagyott ételek, cukros folyadékok, ezért a szabadban mindig csomagoljuk vagy zárjuk el a magunkkal vitt élelmiszereket. Egy kis odafigyeléssel könnyen megelőzhető a baj, elkerülhető egy kellemetlen találkozás ezekkel az ízeltlábúakkal.

A darazsak és a méhek csípése allergiás tüneteket okozhat, rossz esetben tragikus kimenetelű is lehet. A szervezetbe jutó méreganyag heves helyi tüneteket (bőrpír, duzzanat, viszketés, bevérzés, sejt- és szövetelhalás), görcsöket, légzésbénulást, ájulást idézhet elő. A sérült életveszélyes állapotba is kerülhet – tudtuk meg a Fejér megyei katasztrófavédelem szóvivőjétől, Szabó-Bisztricz Anettől.

Az alábbi linken további hasznos információkat találnak az ízeltlábúak elleni védekezésről:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik