Szórakozás

Négy év adócsalásért

birosag(960x640)(33).jpg (bíróság)
birosag(960x640)(33).jpg (bíróság)

Jogerősen négy év börtönbüntetéssel sújtotta csütörtökön a Szegedi Ítélőtábla azt a tollfeldolgozással foglalkozó makói vállalkozót, aki vádlott-társaival együttműködve fiktív számlák felhasználásával több mint 188 millió forint áfát igényelt vissza jogosulatlanul.

A bíróság a jelenleg 50 éves Németh Sándorra kétmillió forint pénzmellékbüntetést és 20 millió forintnyi vagyonelkobzást szabott ki. A már felszámolás alatt lévő vállalkozással szemben 188 millió forintra vagyonelkobzást rendelt el.

A fiktív számlákat “felhajtó” másod- és harmadrendű vádlottat egyaránt két év – végrehajtásában öt esztendőre felfüggesztett – börtönnel sújtotta a bíróság. A számlákat kiállító negyed- és ötödrendű vádlottat pedig másfél, illetve két év végrehajtandó börtönre ítélte a bíróság.

A klárafalvi tollfeldolgozó üzemet többségi tulajdonosként irányító elsőrendű vádlott 2005 augusztusa és decembere között nagy mennyiségű alapanyagot szerzett be számla nélkül. Annak érdekében, hogy a vásárlásokat könyvelésében “lefedje”, a másod- és a harmadrendű vádlott közvetítésével számlákat szerzett a negyed- és ötödrendű vádlottól.

Az ítélet szerint a vádlottak azóta felszámolás alá került, több mint 2,3 milliárd forintos adósságot hátrahagyó cégei nem lehettek képesek a számlákon szereplő hatalmas mennyiségű toll leszállítására. A számlák fiktív voltát igazolja az is, hogy a tollfeldolgozótól érkező 30-60 millió forintos utalásokat a vádlottak kivétel nélkül minden alkalommal készpénzben még aznap felvették a cégek számláiról.

Németh Sándor 2005. június 7. és 2006. december 1. között egy török honosságú gazdasági társaságtól több mint 240 ezer eurót – akkori árfolyamon mintegy 62 millió forintot – kapott, de ezt az adóhatóság elől eltitkolta, így nem fizetett be 20 millió forintnyi személyi jövedelemadót.

A 2006-ban kezdődött büntetőügy ítélethirdetése csaknem három órát késett, mert röviddel a tárgyalás kezdete előtt bombariadó miatt ki kellett üríteni a táblabíróság épületét. A rendőrség közveszéllyel fenyegetés vétsége miatt ismeretlen tettes ellen indított eljárást.

A per az elmúlt években a Szegedi Törvényszék leghosszabb ideig tartó büntetőügye volt, az elsőfokú eljárást többek között az elsőrendű vádlott betegsége, majd az ennek kapcsán elrendelt szakértői vizsgálat, ügyvédváltások, az ötödrendű vádlott szökése miatt számos alkalommal el kellett napolni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik