Hamarosan egy új irányelv szabályozza azt, hogy mit nevezhetünk sörnek, illetve mit nem. A Vidékfejlesztési Minisztérium a minap közleményt adott ki.
A Magyar Élelmiszerkönyv szerint, az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 66 paragrafusának első bekezdése a sörre vonatkozó irányelveket tartalmazza. Az itt leírtak segítik a sörforgalmazókat, hogy tisztában legyenek a magyar szokásokkal és a fogyasztói elvárásokkal.
Sör tartalmú, de nem sör!
Az irányelvnek nem tárgya az olyan sört tartalmazó termék, amely úgy készül, hogy a sörhöz érlelést, szűrést követően annak ízét, illatát, színét, jellegét megváltoztató bármilyen anyagot hozzáadnak. Ebben az esetben a termék megnevezése a „sör” kifejezést csak olyan módon tartalmazhatja, amely a fogyasztó számára egyértelművé teszi, hogy a sör csupán a termék egyik alkotóeleme. Így például a sörkeverékek, sörmixek, sör tartalmú italok, gyümölcsös sörkülönlegességek. Ezek a termékek 2013 utolsó napjáig forgalmazhatók az eddig érvényes jelöléssel.
Mit nevezünk sörnek?
A hivatalos deffiníció így néz ki a közlemény szerint: „Malátából, valamint pótanyagokból vízzel cefrézett, komlóval ízesített, sörélesztővel erjesztett, szén-dioxidban dús, általában alkoholtartalmú ital. Ízesített sörnek nevezik azt a terméket, melyben az ízhatás kialakításához a komló helyett vagy mellett egyéb ízesítőanyagot is felhasználhatnak.”
Akinek esetleg felkeltette érdeklődését a téma, az a Vidékfejlesztési Minisztérium honlapján részletesen olvashat a sörgyártás irányelveiről, jellemzőiről, s az előírásokról is.