Szórakozás

Hölgyem, biztos belefér a bikinijébe?

Majd nyárra kisebb lesz a fenekem – vigasztalják magukat oly sokan a nagy téli vacsorák idején. De mit kell tenni ahhoz, hogy ez sikerüljön?

Ki ne hallaná baráti társaságban, leginkább nyár felé közeledvén: nem is zavar igazán, hogy túlsúlyos vagyok, csak legalább a hasam lenne kisebb? Más a karját látná szívesen izmosabbnak, olyan is akad, aki a combját, a fenekét vagy a vádliját javítaná azért, hogy kellemesebb benyomást keltsen az emberekben. Csakhogy ez nem könnyű. Annyira 
nem, hogy Lajkó Krisztián fitnesz edző véleménye szerint, nem is lehetséges.

– Ha tudományosan akarnék fogalmazni, azt mondanám: a testtömeg csökkenését teljes mértékben az emberi test befolyásolja, szabályozza a bevitt kalória mennyisége és a mozgás függvényében. Egyszerűbben: lokális fogyás nincs! Természetesen azokon a helyeken, ahol nagyobb mennyiségű zsírkészletet pakoltak fel (fenék, csípő, combok) arányosan nagyobb mennyiségű zsírszövetet adhatnak le, ahogy előrehaladnak a diétában.

Minden nő felteszi a kérdést, hogy mi lesz a mellel? Sajnos nem tudok biztató válasszal szolgálni. A mellek nagyjából ugyanakkora mértékű fogyást szenvednek el, mint a többi terület a testen. Sajnos nem lehet megvalósítani azt, hogy csak egyes testrészekről lehessen fogyni, karcsúsodni – mondta el a „rossz hírt” Krisztián.

– Ha valaki elérte valamely  testrészének  áhított formáját, alakját, de más testrészről  még szeretne fogyni, annak sajnos nem elég csak ezen területeket  edzenie. A genetikusok és az orvosok is állítják, lokális fogyás nem lehetséges, de a több izom gyorsabb anyagcserével is jár, így mindenképpen érdemes az egész testet edzeni, még a megfelelőnek ítélt részeket is.

Mi lehet a megoldás? Válaszom nagyon egyszerű. Kevesebb kalóriát (tápanyagot) kell bejuttatni a szervezetbe, mint amennyit felhasznál. Így test a “tartalékokból” fedezi az energiaszükségletét, méghozzá – ideális esetben – a zsírszövetben felhalmozott raktárakból. Természetesen ehhez nem őrült diétázások, önmarcangoló edzések szükségesek, hanem tudatos, egészséges táplálkozás és kitartó edzésmunka.

Mindenképpen fontos a kardiomozgás. A megfelelő aerob tréning jellemzője: sok és nagy izomcsoportokat mozgat meg. Ezek energiaellátásához sok tápanyagra, azok “elégetéséhez” pedig elegendő oxigénre van szükség. Ezért fontos edzés közbeni pulzusszám ne nagyon haladja meg a zsírégető zóna felső határértékét (onnantól zömében már nincs elég oxigén).

Ez a pulzustartomány azt jelenti, hogy ez a viszonyszám, amely legoptimálisabb a test energiaraktárainak a kiürítéséhez, és ezen túlmenően zsírraktárainak a zsírok elégéséhez. Egyszerűbben: ahhoz, hogy edzésünk alatt a legtöbb zsírt tudjuk elégetni, olyan intenzitást kell választanunk (sportfajtától függetlenül), ami ebben a pulzustartományban tartja szívverésünket. Ez a pulzustartomány pedig, maximális pulzusunk 65-75%-a.  

Kiszámítása a következő: 220-ból vonjuk ki az életkorunkat és szorozzuk meg 0,65-tel, ez lesz az alsó határérték. Majd kiszámítjuk a felső határértéket is úgy, hogy 0,75 szorozzuk a 220-ból kivont életkorunkat. Ez egy általános számítási képlet ami – akár csak a BMI index – sportolókra, edzésben lévőkre nem nyújt tökéletes eredményt. személyi edzővel vagy pulzusmérő órával pontosabban kiszámítható. 

Hogy miért is fontos ez az érték a zsírégetéshez? Mert ebben a tartományban a legideálisabb a szívverés. Itt még a vér elég oxigént tud szállítani a zsírok égetéséhez. Ugyanis az égéshez oxigén jelenlétére van szükség ugyan úgy, mint a mindennapi életben. A vér oxigéntelítettsége korlátozott, magasabb pulzusszámon nem tud eleget szállítani, így szervezet az izmok cukorraktárait is elkezdi felemészteni.

Emellett még számos jótékony hatása van a kardió mozgásnak, például javítja szív- és keringési rendszer állapotát, egészségét, az állóképességet. A lényeg a rendszeres heti 3-4 alkalommal végzett 45-50 perces, közepes intenzitású mozgáson van, legyen az gyaloglás, kocogás, futás, kerékpározás Figyeljünk oda: h valaki már kapkodva veszi a levegőt, vagy lohol, az már egy visszajelzés a szervezettől, hogy meghaladta e tartományt.

– Röviden: mindenkinek csak azt tudom ajánlani, hogy egész évben, nem pedig a strandszezonra készülődve kell egészségesen táplálkozni. A mozgás váljon életformává ahhoz, hogy hosszantartó egészséges szép test alakulhasson ki. Persze az nem baj, ha éppen nyárhoz közeledvén kezdjük el ezt az új életet, csak ne essünk kétségbe, ha két hét után nem lesz olyan az alakunk, ami miatt megáll forgásában a Föld, viszont minden férfi hatszor pördül meg a saját tengelye körül – osztotta meg tanácsait Lajkó Krisztián. 

Hogy aztán a strandra készülő szép reményű hölgyek és urak mindebből mennyit fogadnak meg, az már nem foglalható bele egyetlen edzéstervbe sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik