Szórakozás

Közel az első idei 30 fokos meleg

napszemüveg (napszemüveg)
napszemüveg (napszemüveg)

Az előrejelző modellek már napok óta jelzik a hétvégi és az azt követő nyáriasan meleg időt és azt is, hogy esély van a 30 fokos hőmérsékleti maximum elérésére vagy meghaladására. Az OMSZ beszámolt a megvalósulás esélyeiről.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat modellfuttatásai továbbra is azt mutatják, hogy délies áramlással meleg levegő érkezik térségünk fölé. A jövő hét elején lehet nagyobb bizonyossággal 30 fokra vagy annál melegebbre számítani.

Szombaton az ország délkeleti, keleti tájain lehet 30 fok, majd átmeneti kisebb visszaesés után kedden a korábbinál nagyobb bizonyossággal a hőmérséklet hazánk más részein is elérheti, illetve meg is haladhatja a 30 fokot.

Felmerül a kérdés rendkívüli-e az ilyen meleg az évnek ebben a szakaszában? 30 fok körüli értékek már nem ritkák április végén, május elején. Legutóbb épp tavaly ilyentájt voltak hasonlóan meleg napok.

Április utolsó napjainak hőmérsékleti maximum rekordjait vizsgálva azt láthatjuk, hogy 1986. április 26-án Kistelken mértek 30,2 fokot, aztán 1992. április 27-én is meghaladta a hőmérséklet a 30 fokot, Karcagon és Kistelken. A tavalyi évben is több helyen, köztük Budapesten, Nyíregyházán, Győrött mértek 31 fok körüli nyári hőmérsékletet, április végén.

Az előrejelzett értékeket látva nem kizárt, hogy valamelyik ebben az évben megdől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik