Szórakozás

Biotermékek előnyben: miért jobb a szervezetünknek?

eves(210x140)(1).jpg (evés, )
eves(210x140)(1).jpg (evés, )

A bioélelmiszerek nem csak jobb és egészségesebb alapanyagot biztosítanak, de a természet hosszú távú fennmaradását is támogatják.

Táplálkozástudományi körökben már régóta figyelnek egy érdekes tendenciát – írja a Házipatika.com. Ugyanis míg régen elég volt egy sárgarépát megenni ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű magnéziumot juttassunk szervezetünkbe, addig ma 4 sárgarépát kell megennünk, hogy ugyanezt a mennyiséget megkapjuk. Miért van ez így? A válasz a talaj tápértékében rejlik, mely a hagyományos művelés következtében egyre inkább kimerült. A különböző növényvédő szerek valóban hatékonyak a növény védelme és a kártevők ellen, de sajnos nagymértékben csökkentik a növény tápértékét is, sok esetben pedig mérgező anyagokkal is ellátják azokat.

Tápanyagban gazdag biotermékek

A hosszú távon fenntartható természeti értékek és az egészséges, tápanyagokban gazdag étkezés miatt is egyre fontosabb szerep jut a korszerű biogazdálkodásnak, mely kevesebb növényvédő szert és szintetikus anyagot használ, ezáltal a föld, az élelem, és a végfogyasztó is egészségesebbé tud válni.

Fentieket támasztja alá egy, a témában végzett tanulmány is, miszerint az organikus eljárással kezelt élelmiszerek (alma, körte, burgonya, búza és kukorica) 63%-kal több kalciumot és 138%-kal több magnéziumot tartalmaznak, mint más kereskedelmi forgalomban lévő társaik, melyeket hagyományos úton kezeltek.

A biogazdálkodás előnye a vitaminokban gazdag, kevés káros anyagot tartalmazó biotermék. Míg a hagyományos gazdálkodásban a kártevők elleni védelem érdekében rovarirtó szereket használnak, addig a biogazdálkodásban a megelőzésé a főszerep, és csakis olyan növényvédő szer alkalmazható, mely káros szermaradékot nem hagy maga után.

Hatásuk az emberi szervezetre

És hogy milyen hatással vannak a biotermékek az emberi szervezetre? Magasabb tápértéküknek köszönhetően megfelelő vitaminnal és ásványi anyaggal látnak el. Magasabb antioxidáns-tartalmuk következtében segítenek megelőzni a szív- és érrendszeri megbetegedések, illetve egyes daganatos megbetegedések kialakulását. Jó hatással vannak a koleszterinszintre, illetve az immunrendszerre, ezáltal az általános közérzetre, és növelik szervezetünk ellenálló képességét is.

Jogi szabályozás

Hazánkban és az Európai Unióban is, csak akkor jelölhetőek mezőgazdasági termékek organikus jelöléssel, ha a hazai jogszabályok betartása mellett, az állami hatóság kontrollja által működő ellenőrzési rendszerben állították elő, és erről igazolással rendelkeznek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik