Szórakozás

Parfümökkel üzletelő bűnbandára csaptak le a pénzügyőrök

pénz (szórja a pénzt)
pénz (szórja a pénzt)

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyi nyomozói lefoglalták a teljes raktárkészletet, illetve a bűnszervezet vezetőjének vagyonát, így a feltételezett áfacsalással okozott 700 milliós kár teljes egészében megtérült.

Egy 39 éves Pest megyei férfi feltehetően egy olyan bűnszervezetet irányított, amely az Amerikai Egyesült Államokban, szlovák gazdasági társaságok nevében vásárolt parfümöket, hogy azokat Magyarországon feketén eladja – tájékoztatta a Szeged24-et Barnáné Horváth Melinda, a NAV Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense.

A szervezők Ausztriában kezdeményezték az árukészlet szabad forgalomba bocsátását szlovákiai értékesítés tervét színlelve. Ezzel szemben az áru Magyarországra került, a bűnszervezet budapesti raktárhelyiségébe. A parfümöket innen adták tovább egy bejáratott vevőkörnek.

A parfümök beszerzésére, európai behozatalára, a szabályos értékesítés látszatához valótlan tartalmú dokumentumokat és bizonylatokat használtak. A „lepapírozásba” magyar és román gazdasági társaságokat is bevontak, hogy a többmilliárdos bevétel eltitkolásával kibújjanak áfafizetési kötelezettségük alól. Az elcsalt általános forgalmi adó több mint 700 millió forint.

A bűnszervezet felderítését a nemzetközi adatbázisok automatikus „hibajelzése”, valamint a szlovák nyomozók közreműködése is segítette. A NAV Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatóságának pénzügyi nyomozói egyszerre több mint 30 helyszínen tartottak házkutatást, a bűnszervezet raktárának teljes készletét, mintegy százezer darab, 802 különböző fajta parfümöt foglaltak le. Továbbá a tetemes vagyon – nagy értékű ingatlan, jelentős mennyiségű készpénz, drága karóra, elektronikai berendezések – lefoglalásával a költségvetésnek okozott kár megtérülését teljes egészében biztosították.

A bűnszervezet irányítóját és négy társát őrizetbe vették, a Kecskeméti Járásbíróság pedig elrendelte előzetes letartóztatásukat. Ha bűnösségük beigazolódik, a bíróság akár húsz év szabadságvesztést is kiszabhat a bűnszervezetben, folytatólagosan elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és az ehhez kapcsolódó magánokirat-hamisítás miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik