Szórakozás
nyuszi (nyuszi, )

A húsvéti nyúl nem játék

Buthy Lilla
Buthy Lilla

2013. 03. 28. 15:13

Húsvét közeledtével sokan kacérkodnak élő nyúl, kiskacsa vagy kiscsibe, esetleg bárány vásárlásával, ám kétséges, hogy mi történik az állatokkal az ünnepek után.

Több évtizedes hagyomány, hogy húsvét közeledtével sokan élő állatokat vásárolnak: kiscsibét, kiskacsát, néha bárányt, leggyakrabban pedig különféle nyulakat. Sajnos sokan csak „idényszerű házikedvencként” tekintenek ezekre az állatokra, így sorsuk és jóllétük az ünnepek után gyakran kérdésessé válik.

A Fővárosi Állat- és Növénykert nyulakkal kapcsolatos tevékenységének legfontosabb eleme mindig is az volt, hogy igyekszik meggyőzni a húsvéti nyúlvásárláson gondolkodó embereket, fontolják meg, tudnak-e tartósan, a jó gazda gondosságával eljárni a nyúltartás során. Ez egyébként nem csupán a témával kapcsolatos személyes vélekedés kérdése, hanem az állatvédelmi törvény minden állattartóra vonatkozó előírása is egyben.

Azok számára, akik felelősségük tudatában a nyúltartás mellett döntenek, szaktanácsokkal segítenek a nyulakról való gondoskodásban. Azok számára pedig, akik felelős döntés alapján inkább nem vásárolnak nyulat, a városligeti intézmény nagyszombattól húsvét hétfőig, azaz március 30-tól április 1-ig nyuszisimogatóval teremt lehetőséget arra, hogy ne maradjanak ki a „nyuszi élményből”.

Az állatkerti nyuszisimogató az év minden napján működő állatsimogató mellett, a parasztudvar szomszédságában üzemel majd mindhárom nap délelőtt 10-től délután 4 óráig. A nyuszisimogatóban „szolgálatot teljesítő” nyulakat rendszeres időközönként cseréljük, a tapsifüleseket gondozói felügyelet mellett lehet majd simogatni.

A nyúlvédelmi tevékenység fenti elemei mellett az Állatkert régebben be is fogadott nyulakat a húsvéti ünnepek után. Ez utóbbi lehetőséggel az 1990-es évek közepén azoknak kívántak segíteni, akik pusztán ismerethiány miatt, esetleg önhibájukon kívül kerültek olyan helyzetbe, hogy az ünnep után nem tudtak gondoskodni a tapsifülesekről. A 2000-es évek végére viszont már főként olyanok éltek ezzel a lehetőséggel, akik eleve azért nem foglalkoztak az állattartás felelősségének kérdésével, mert kifejezetten azzal számoltak, hogy az ünnep után a nyulakat – és ezzel a felelősséget is – úgymond „lepasszolják” az Állatkertnek. A nyulak befogadása így állattartással kapcsolatos felelősség megkerülésével járó magatartást erősítené, ami ellentétes az állatkert törekvéseivel. Éppen ezért 2008 óta már nem fogadnak be húsvéti nyuszikat-írja a Fővárosi Állat- és Növénykert.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

smoking sign in coffe shop
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.