Szórakozás

Kaja helyett cigit vett Kabos Gyula

Vigh Manci és Kabos Gyula (Vigh Manci, Kabos Gyula)
Vigh Manci és Kabos Gyula (Vigh Manci, Kabos Gyula)

Milliós gázsik, fényűző élet és rajongók hada jellemezte sztárságukat, de életük alkonyán elszegényedve, betegen és magányosan várták a halált, miközben régi dicsfényüket siratták.

Az egykor csillogó életet élő, milliók által ünnepelt sztárok példája jól mutat­ja: egy vagyonnak is a nyakára lehet hágni. Kabos Gyula a hazai filmtörténet kultikus alakja volt, de elszegényedve halt meg 1942-ben, ötvennégy évesen. Mégis, hogyan kerülhetett ilyen méltatlan helyzetbe? Nos, úgy, hogy amikor 1929-ben a Fővárosi Művész Színház igazgatója lett, magára haragította kollégáit, mert a fizetésüket lecsökkentette.

Vigh Manci és Kabos Gyula (Fotó: Story-Best Archívum)

Megbuktatták. Sok pénzt vesztett, pedig előtte lubickolt a luxusban. Szervezete és idegrendszere kimerült, ő pedig a jobb jövő reményében áttelepült Amerikába. Ott azonban nem kapkodtak utána. Élete utolsó három éve keserűségben, mindennapi éhezéssel telt, de volt, hogy így is cigarettát vásárolt étel helyett. New Yorkban, 1941. október 6-án hunyt el, sírjára a Kobas nevet vésték – írja a Bors.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik