Tudomány

Bemutatják a Hyppolit, a lakáj című filmet (1931)

Budapest, november 27. – Ezen a napon kerül a mozikba a második magyar hangosfilm, amely három Gyula nagyszerű alakítását hozza.

Kabos Gyula, Csortos Gyula, Gózon Gyula, na és a kakukktojás Jávor Pál. Színészóriások a Székely István rendezésében, Eisemann Mihály zeneszerző munkája mellett megjelenő filmben, amely egy óbudai életképet mutat be.

Az 1931-ben készült film főcíme itt nézhető meg.

A történet főszereplője Schneider Mátyás (Kabos Gyula) fuvarozó, aki hirtelen gazdaggá válik. Ő mindenképpen dőzsölne, élvezné az életet, de felesége (Haraszti Mici) egy lakájt (Csortos Gyula) vesz a házhoz, aki megkeseríti a család életét azzal, hogy rendet, fegyelmet követel.

A Schneider házaspár Terka lányukat (Fenyvessy Éva) a jómódú Makácshoz (Gózon Gyula) akarja adni, de őt Benedek (Jávor Pál), a vállalkozásnál dolgozó fiatalember érdekli. A vonzalom kölcsönös.

Az első magyar vígjátékról beszélünk, amely egyben Kabos Gyula első hangosfilmje volt. A forgatókönyvet Zágon István hasonló színdarabjából Nóti Károly írta. A film 80 perces, gyártója a Kovács Emil és Társa Filmkölcsönző Vállalat, valamint a cseh Sonor Film.

A magyarnál lényegesen nagyobb német piacra számítva, mindkét nyelven elkészítették a filmet. Előbb a német, majd a magyar színészek álltak be ugyanazokba a díszletbe, így két, lényegében egyforma film készült, azonos cselekménnyel és párbeszédekkel. Az eredmény nem lett azonos: a magyar változat máig tartó sikert aratott, a német viszont csendben és dicstelenül megbukott.

Több mint egy évtizeddel készülése után, 1945 júliusában újrajátszották a mozik. Felújításával ünnepelték meg a magyar hangosfilm születésének huszonötödik évfordulóját 1956 októberében. 1972-ben ismét adták a mozik, abban az évben több mint egy millióan nézték meg.

A film részletei, dalai a mai napig a magyar filmszerető közönség kedvencei, nem véletlenül készült el újkori változata 1999-ben Eperjes Károly, Koltai Róbert, Pogány Judit, Bajor Imre főszereplésével (rendező: Kabay Barna, Petényi Katalin).

Az 1999-ben elkészült film ajánlója erre a linkre kattintva megtekinthető.

Az eredeti filmszalagot – amely tűzveszélyes nitronyersanyagnak számított – többször felújították. Az egyik korábbi felújítás során mattírozták a film negatívját, ezzel próbálták csökkenteni az évtizedek során keletkezett karcokat. A vegyi beavatkozás, mely a képanyagot erősen szemcséssé tette, a karcok egy részét eltűntette, de a durvább képhibákat nem szüntette meg.

Nem volt más lehetőség a megmentésére, mint a digitális kép- és hangrestaurálás. Ez a 2000-es években történt meg. Ennek részleteiről ITT és ITT lehet olvasni.

AJÁNLOTT LINKEK, FORRÁSOK:

A film digitális felújítása (filmkultura.hu)
A film digitális felújítása II. (filmkultura.hu)
Blog a film emlékére (Transfesser.blog.hu)
A port.hu adatbázisa a filmről (port.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik