Szórakozás

Robban a vitaminbomba! Ez kell a szervezetnek!

Napi fél kiló vitamin és vége a nyafogásnak. Legalábbis elkerülhetjük a megfázást és búcsút inthetünk a téli fáradtságnak.

Helytelenül, de sokan nem figyelnek a megfelelő vitamin utánpótlásra, annak ellenére, hogy a hűvös hónapokban még inkább követeli szervezetünk a zöldségek és gyümölcsök adta energiát. A WHO szerint az alacsony zöldség- és gyümölcsfogyasztás a legfontosabb tíz halálozási kockázati tényező között szerepel, Magyarország lakossága ebben a tekintetben a középmezőnyben foglal helyet.

Télen megnövekszik a vitaminszükségletünk, ezért nagyon fontos, hogy ebben az időszakban minimum fél kiló ilyen típusú finomsággal ajándékozzuk meg testünk, ez 250-300 gramm zöldséget és 150-200 gramm gyümölcsöt jelent (körülbelül 3 alma).  „Több a megfázás ilyenkor, a vírusok, baktériumok gyorsabban szaporodnak, az immunrendszer folyamatosan gyengül. Az egészséges táplálkozás tehát felértékelődik, így elengedhetetlen a magas vitamin-, rost-, és ásványi anyag tartalmú élelmiszerek fogyasztása. A különböző étrendkiegészítőknek nem tudjuk a pontos összetevőit és mellékhatásait sem, így azokat csak másodlagos forrásként ajánljuk” – mondta portálunknak Gyurkovics Krisztina, dietetikus.

A vitamindús gyümölcsök persze az év minden időszakában jótékony hatással bírnak, íme a 4 legkedveltebb energiabomba:

Alma:

Gyümölcssav- és vitamintartalma magas, több mint 20 féle ásványi anyag található benne. Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, nyomelemeket, A- és C- vitamint, valamint B-komplex vitaminokat.

Banán:

A legnagyobb B-vitamin forrás, de kálium, vas, kalcium, A és C-vitamin is fellelhető benne, sőt olyan enzimek is, melyek nélkülözhetetlenek a glükóz feldolgozásához.

Narancs:

A tél vitaminforrása, hiszen valóban rengeteg C-vitamint tartalmaz, ám korai leszedésével ez jelentősen csökkenhet. Vírus és baktériumölő hatása révén enyhíti az influenzás tüneteket, a benne található bioflavinok pedig lehetővé teszik a véredények szöveteinek erősödését.

Kivi:

A Kínából származó finomság magas C-vitamin tartalma miatt egy igazi kincs. Hatásos a gyulladásos betegségek gyógyításában, segíti a vesék munkáját, erősíti a csontokat, az immunrendszert, de hatásos a fertőzés és ínyvérzés ellen is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik