Szórakozás

Pénz nélkül maradtak a Nemzet Színészei

Törőcsik mari  (Törőcsik Mari )
Törőcsik mari  (Törőcsik Mari )

Már a januári utalás sem érkezett meg mások mellett Törőcsik Mari, Avar István és Szabó Gyula számlájára.

Több idős és beteg színésznek komoly érvágás, hogy nem utalják a Nemzet Színésze címmel járó havi 500 ezer forintos juttatást. A pénzt folyósító Emberi Erőforrások Minisztériuma illetékes államtitkársága erről csak december végén értesítette az érintett 12 színészlegendát. A nekik küldött levélben azt írják, hogy három hónapnyi pénzt kapnak majd egy összegben, ami azt jelentheti, hogy márciusig csúszik az átutalás. Többen a Nemzet Színészei közül már visszavonultan élnek, koruk vagy egészségi állapotuk miatt nem tudnak munkát vállalni, nekik komoly nehézségeket okozhat az elmaradás.

Törőcsik Mari úgy emlékszik, hogy már tavaly is előfordult egy hasonló galiba. Szerinte az utalás szünetelése leginkább azoknak okoz problémát, akik hónapok vagy évek óta betegeskednek, és nem tudnak dolgozni.

Fotó: Story/Best archívum

“Én is kaptam értesítést, úgy tűnik, három hónapig nem lesz pénz. Úgy érint engem is, mint a többieket, ki jobban, ki rosszabbul éli meg a dolgot. Én már nem tudok dolgozni, csak ez a pénzem van, meg a nyugdíj, de hát istenem, majd csak kihúzom valahogy. De van olyan Nemzet Színésze kolléga, aki tényleg lehetetlen helyzetbe kerül” – aggódik Avar István.

Szabó Gyulát és Berek Katit is otthonához köti a betegsége, talán ők élik meg legnehezebben az elmaradó havi juttatást. A színészlegendák megértik a szerződéskötés miatti kavarodást, azt azonban szívesen vették volna, ha kicsit előbb értesítik őket.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkársága a Blikk kérdéseire közleményben válaszolt, melyben azt írták, hogy a Nemzet Színészei juttatását a tárca a Nemzeti Színháznak utalja át támogatási szerződésként, amely havonta folyósítja az érintett művészeknek. E szerződést a hatályos jogszabályok alapján minden évben újra kell kötni, éppen ezért a kifizetés módjáról a tárca decemberben értesítette az érintetteket. A szerződéskötés folyamatban van, az érintettek a teljes összeghez hozzájutnak. Az utalás a szerződéskötés után indulhat meg, az elmúlt évek tapasztalata alapján az első negyedév átutalása márciusban történt.

A szerződés előkészítése folyamatban van, azt hamarosan aláírják, így 2013 januárjának második felében megtörténhet a Nemzet Színészeinek járó juttatás kifizetéséhez szükséges összeg átutalása – írja a minisztérium keddi közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik