Szórakozás

Űrszondák csapódtak a Holdba – Videó!

A Holdba csapódtak hétfőn, közép-európai idő szerint 22.30-kor a NASA ikerszondái. Az űrszondák a Hold gravitációs terét és belső szerkezetét kutatták.

Ebb és Flow, a NASA két szondája 2011. szeptember 10-én indult útjára, Cape Canaveral légi támaszpontról. A két szerkezet azóta a Hold körül keringett, és 2012 márciusában és májusában gyűjtött adatok alapján megalkotta égi kísérőnk eddigi legrészletesebb gravitációs térképét. A szondák 55 kilométeres magasságban keringtek az égitest körül.

A szondák a Hold északi pólusa közelében csapódtak be, távol az Apollo-küldetések során, a Holdon hagyott tárgyi emlékektől.

A szondák vizsgálatai alapján kiderült, hogy a Hold sokkal “megviseltebb”, mint eddig hitték a tudósok: kérge vékonyabb és széttöredezettebb a feltételezettnél, mivel egymilliárd évvel ezelőtt aszteroidák és meteorok csapódtak az égitestbe.

A két szondát a NASA szándékosan semmisítette meg, mivel magasságuk nem volt megfelelő, és üzemanyaguk is kevés volt a további tudományos vizsgálódáshoz. A NASA Sally K. Ride, Amerika első női űrhajósa és a missziós csapat tagja után nevezte el azt a hegyet, ahol a szerkezetek a Holdba csapódtak.

A videót itt nézheti meg!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik