Szórakozás

Zámbó Krisztián: Büszke vagyok magamra!

Örül, hogy nem Kovácsnak született, bár majd' megszakad a Zámbó-teher alatt. A "szerelem angyalaként" véres verejtékről mesél, és tapsviharról vizionál.

Jön, dalol és továbbmenetel. Bár mentora szerint a 32 éves énekes az egyik legígéretesebb X a műsorban, a nézők többségének szemében a legnagyobb kérdőjel. Vannak, akik egyszerűen csak a fejüket csóválják és csalást kiáltanak, míg mások ujjukat a pezsgősüveg dugóján tartva hétről hétre a “könnyes” búcsúra készülnek. Hiába. A tehetségkutató történetének legmegosztóbb versenyzőjével, Zámbó Jimmy fiával a szombati adást követően beszélgettünk.


“Igenis megérdemlem azt, hogy itt legyek!” Fotó: Kummer János

Ezt a fordulót is “túlélted”. Bon Jovi “Keep The Faith” című slágerét énekelted. Hogyan értékeled a produkciódat?

Nagyon elégedett vagyok magammal. Végre azt mondhatom, hogy remekül sikerült. Már csak amiatt is, mert Geszti Péter azt mondta, hogy fejlődöm és jó úton haladok. Innentől kezdve iszonyatosan nagy show-kra készülök. Örülök, hogy meglepetést tudtam okozni, és még szeretnék is. Jó sokat.

Geszti azt is mondta – Malek Miklóssal egyetemben -, hogy még sokat kell dolgoznod és gyakorolnod, illetve pontosabban kellene énekelned.

Persze, de ez nem lehúzás, illetve nem arról szól, hogy “Krisztián, menj már a francba, mert ez akkor sem megy neked”. Boldog vagyok, ha építő jellegű kritikát kapok, mert ez azt jelenti, hogy ebből még lehet valami. Ők sok mindent még nem láttak belőlem, Ildikó viszont már igen. Éppen ezért bízik bennem annyira, és ezért szeretné azt, hogy végre olyat mutassak magamból, amilyen valójában vagyok, és amire képes vagyok. Ha hétről hétre jobb leszek, ki tudja, hova fajul ez még?! Lehet, hogy a végén állva fognak tapsolni a mentorok. Az lenne számomra a legnagyobb boldogság.

Bejutottál a legnépszerűbb hazai tehetségkutató legjobb hét énekese közé. Több ezer jelentkezőt utasítottál magad mögé. Nem tartod luxusnak, hogy hetekkel a döntő előtt te még mindig a tanulás és a fejlődés fázisában tartasz?

Nem tanulásnak mondanám, hanem változásnak. A négy mentor látott bennem valamit, ezért jutottam be. Ők tudták, érezték azt, hogy mire vagyok képes. Én ugyanazokat a küzdelmeket járom végig, mint a többiek. És nem fogom azt mondani, hogy más is megérdemelte volna, hogy bejusson, mert igenis megérdemlem azt, hogy itt legyek. Véres verejték árán jutottam el idáig. A médiától kezdve mindenki próbált engem lehúzni és megalázni, mégis ezzel a teherrel a nyakamban képes voltam egy ilyen teljesítményre. Büszke vagyok magamra ezért.

Igazságtalannak tartod, hogy állandó céltáblája vagy a kritikusoknak?

Nem tudok megsértődni rájuk, mert ebben az országban teljesen természetes, hogy mindenki kap hideget-meleget. Az emberek egy része hihetetlen gonosz és kegyetlen tud lenni, de hál’istennek vannak még igaz szívű emberek, és ez a lényeg. Sőt, szerencsére sokkal többen vannak azok, akik szeretnek. Azok, akik viccelődnek, a saját gyengeségüket vetítik ki rám, éppen ezért nem tud érdekelni a véleményük. Könnyű az éteren keresztül megmondóembernek lenni. Jöjjön oda, és mondja az arcomba. Engem nem az édesapám miatt választottak be, és nem is azért, mert jó bohóc vagyok, hanem mert van bennem valami. Édesapámmal is mennyit gonoszkodtak. Én most ugyanazt az utat járom végig, ugyanazokat a küzdelmeket vívom meg.

Mindig hangsúlyozod, hogy nem az ő emléke által akarsz érvényesülni. Ennek ellenére valahogy mindig szóba kerül. Most is. Mit gondolsz, Kovács vezetéknévvel is versenyben lennél még?

Csak azért, mert nekem az édesapám a Jimmy, nem emlékezhetek rá? Ez egy baromság! Hiányzik, szeretem őt, és 12 éve másról sem szól minden, csak róla és a haláláról. Nekem ez egy óriási fájdalom, amit ki kellett, hogy adjak magamból. Másrészt attól még, hogy vannak olyanok, akik szeretik az édesapámat, nem jelenti azt, hogy ezek az emberek akkor is szavaznának rám, ha némán állnék a színpadon. Sok sztárnak a gyerekei buktak már el, például itt, az X-Faktorban is. Én vagyok az első, aki idáig eljutott. (Janicsák Veca negyedik lett az első szériában – szerk.) Természetesen nagyon örülök annak, hogy sokan szeretik az édesapámat, és esetleg őt látják bennem. Az vesse rám az első követ, aki azt mondja, hogy nem lenne erre büszke.


“Azt szeretném, hogy végre odafigyeljenek rám!”
Fotó: RTL Klub

Vagyis szerinted a hatalmas Jimmy-tábor nincs befolyással arra, hogy hétről hétre továbbjutsz, és még egyszer sem kellett párbajoznod?

Sok Jimmy-rajongó kérte már tőlem, hogy Jimmy-dalt válasszak, és azt énekeljek. Megtehettem volna, de nem tettem. Mert az nem én lennék. Én egy kialakulófélben lévő ember vagyok, és ezt szerencsére megértik, elfogadják.

Kialakulófélben lévő? A honlapod szerint évekkel ezelőtt leszerződtetett az egyik legnagyobb hazai kiadó, 2009-ben megjelent az első lemezed, a “Szerelem angyala”, 2010-ben összesen 14 fellépésed volt. Nem mondhatni, hogy zöldfülű lennél a szakmában.

Ezeket mind egyedül értem el. Már akkor is küzdöttem, mint egy őrült. Az utóbbi két évben megjártam Romániától kezdve Szlovákián át Magyarországig nagyon sok települést. Kisebb-nagyobb sikerrel. Ha kellett, tíz ember miatt is felmentem a színpadra, és megtettem mindent azért, hogy jól érezzék magukat.

Hogy fogyott a lemez?

A “Szerelem angyala” egy nagyon jó lemez. A rajta lévő egyik dalt több mint hétszázezren hallgatták meg a YouTube-on, a videoklip pedig első helyen volt heteken át az egyik zenei csatorna listáján. Komoly sztárokat előztem meg vele. A rádiók is a mai napig játsszák a “Gyere, gyere gyorsan!” című dalomat. Ugyanakkor az emberek szkeptikusak voltak, nem igazán értették, hogy mit is szeretnék, csak azt látták, hogy Zámbó névvel megint valaki ki akar adni egy lemezt. Ezért is jöttem az X-Faktorba, mert azt szeretném, hogy végre odafigyeljenek rám és helyem legyen a szakmában.

Soha nem fordult meg a fejedben – látva a nézői negatív reakciókat, hallva mentorod, Keresztes Ildikó véleményét, miszerint már csaknem a saját szakmai hitelességét veszélyezteti, és olvasva a bulvárlapok “breaking”-híreit, amikor eltalálsz egy hangot -, hogy talán jobb lett volna el sem indulni a versenyen?

Dehogy! Életem legjobb élménye, és egy percig sem bánom, hogy jelentkeztem az X-Faktorba. Életem legfontosabb pillanatait élhettem át, amiket soha nem fogok elfelejteni, és az unokáimnak is erről fogok mesélni.

Milyen helyezéssel lennél elégedett?

Én már azzal is nagyon elégedett vagyok, hogy egyáltalán idáig eljutottam. De nyilván most már a legjobbra törekszem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik