Szórakozás

Hollywoodi sztár kezében a kokalevél sorsa

Sean Penn (Sean Penn)
Sean Penn (Sean Penn)

Az Andokban évezredek óta gyógyászati célokra használt növény legalizálásáért küzdő bolíviai elnök Sean Pennt szeretné megnyerni ügyének.

Sean Penn a nemzetközi közösségnek a földrengés sújtotta Haiti megsegítését célzó kampánya miatt ment Bolíviába, és kedden találkozott Morales államfővel is. Evo Morales arra kérte az Oscar-díjas amerikai színész-rendezőt, hogy csatlakozzon „a kokalevél legalizálásáért folyó nemzetközi (bolíviai) kampányhoz” – közölte az elnöki hivatal minisztere.

Juan Ramón Quintana szerint az elnök elmagyarázta Sean Penn-nek, milyen ősi hagyományai vannak a kokalevél fogyasztásának: az Andokban évezredek óta használják a kokalevelet rágva, illetve tea formájában gyógyászati célokra, éhség, fáradtság és a magashegyi hatások ellen, valamint rituálékhoz.

Bolívia 2011-ben döntött úgy, hogy tekintettel a kokalevél hazai felhasználási szokásaira, kilép az ENSZ 1961-ben elfogadott kábítószer-egyezményéből.

A miniszter szerint Sean Pennt az elnök arra is kérte, hogy támogassa Bolívia csendes-óceáni kijárathoz jutására vonatkozó követelését. Bolívia a Peruval együtt Chile ellen vívott 1879–1883-as háborúban veszített el 120 ezer négyzetkilométernyi területet egy 400 kilométer hosszú tengerparti sávval együtt. „A tengerhez való visszatérés” az alkotmányban is szerepel, és a bolíviai belpolitika egyik fő témája.

Amikor újságírók a felkérésekről faggatták, Sean Penn csak annyit válaszolt: „Haiti nagykövete vagyok”. A sztár később Evo Moralesszel együtt jelent meg egy futballmeccsen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik