Nagyvilág

Szükségállapot a perui kokatermelők tiltakozása után

Az ország középső területein azután vezetettek be szükségállapotot, hogy kokatermelők a hét vége óta lezárva tartanak egy főutat.

A perui kormány a drogcsempészek és lázadók jelenlétével igazolta a két hónapra Peru középső részén több körzetben bevezetett szükségállapotot, amelyet elmondásuk szerint a lakosság védelmére vezettek be. A területen azonban vasárnap több száz kokatermelő kezdett sztrájkba, lezárva egy fontos, a területet az ország többi részével összekötő főutat. A termelők a kokacserje-ültetvények felszámolása ellen tiltakoznak.

A szükségállapotot Cholón, Monzón, Leoncido Prado és Ucayali körzetekben vezették be, és 60 napig lesz érvényben. Ez idő alatt a kormány a rendőrség mellett a hadsereget is bevetheti a rend fenntartása érdekében, és korlátozhat olyan alkotmányos jogokat, mint a gyülekezési és mozgásszabadság vagy a magánlakás sérthetetlensége.

A lépést azután tették, hogy a perui elnök fogadkozott az Egyesült Államoknak, hogy országa újraindítja a a kokacserje-ültetvények korábban leállított kiírtását. A nyáron újraválasztott Ollanta Humala elnök kormánya egyben a csempészet elleni harchoz nyújtott külföldi segély jelentős emelését kérte.

A kokatermesztés megengedett Peruban azzal a kikötéssel, hogy legfeljebb évi 9 ezer tonna állítható elő, és csak hagyományos célra, vagyis gyógyításra, rágcsálásra, vagy arra, hogy főzetet készítsenek belőle.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik