Szórakozás

Ambrus Attila mindenét eladta Békéscsabán

Ha a Pilis az ország szívcsakrája, akkor négy napig egészen biztosan Békéscsaba volt az ország kalóriaközpontja. A tizenhatodik Kolbászfeszten minimum az évi adag százszorosát ette össze a nép. Egyszersmind egymásra talált Bob Dylan, Charlie, Schmitt Pál és Béla bácsi.

Aki még nem járt a Csabai Kolbászfesztiválon (miként a szerző sem), az ép ésszel fel sem foghatja, miről is van szó. Ha az ember a megfelelő időpontban áll be a városi sportcsarnok, a kistermelői sátor és a kisszínpad vektorjainak metszéspontjába, olyan „utazáson” vehet részt, amihez képest egy amszterdami trip unalmas vasárnapi kávézás.

Először Béla bácsi jön. Onnan lehet tudni, hogy ő az, hogy hangosan kiabálja: „itt jön Béla bácsi, húzzatok a p…ba!” Délután kettő van, de Béla bácsi már tíz óta gyúr és iszik. Valószínű, hogy estére már nem fogja tudni, kicsoda is ő valójában, tehát egyáltalán nem mellékes, hány emberrel tudatja most a tényeket. Balra, a nagy sátor előtt Deutsch Twitter Tamás gyömöszöli a nyers húst, tőle néhány méterre a veresegyházi asszonykórus, vagy valami hasonló. Rengeteg a pruszlik. A nagyszínpadon Rákóczi Feri buzdít, a kisszínpadon Bob Dylan. Vagy valami hasonló. Mindenesetre a választ testvér, azt elfújta a szél. Aztán jön Schmitt Pál is és a Guantanamera. Nem együtt, de ha jó szögben állunk, mind a kettő jól látható.

Deutsch Tamás tölt  Fotó:Lehoczky Péter/MTI

A termelői sátor ajtajában négy hatalmas, rózsaszín plüssdisznó áll, kezükben a fejük, és dohányoznak. Néhány méterre tőlük mossák a belet („ez a dajcstominak lesz, jól mosd át, tesó!”), amott meg sül a cigánka. Mielőtt rasszista indíttatást kiáltanak, sietve közlöm: ez egy májjal töltött helyi jellegzetesség. A kétszáz sátor és faház egyikében készül az ország (sőt talán a világ) legjobb grillezett császárja. Zsolti, az Aranyszarvastól előző nap szuvidálta (vákuumban főzte) vagy nyolc órát, most pedig egy malomkerék nagyságú grillben süti, több mint kilenc órája. „Mindjárt kész” – mondja, és tényleg. Szó bennszakad, hang fennakad, a szerző kóstol. Ennél nincs jobb.

A világ legjobb császárhúsa Fotó: Hír24

Kolbász számolás

Csabai, gyulai, szarvas, nyúl, pulyka, paprikás, csípős, csemege, lángolt, paraszt, sült, főtt, száraz, vastag, vékony. És még csokoládé is. Ilyen nincs, és mégis van.  Ami kolbászban itt nincs, az egyáltalán nincs.

De amúgy is van minden: gombolyaggal játszó kiscica fatáblán, malacos rugdalózó, ködmön, körömolló, csattogós falepke, fa géppisztoly (magyar termék!), Nagy Magyarország zászló, Nagy Magyarország matrica, Nagy Magyarország térkép. Keleti füstölő, kecsketejes testápoló, fahordóban érlelt káposzta és dodzsem.

Felbukkan a whiskys

A legbizarrabb találkozás azonban kétségkívül  a whiskys. Ambrus Attila, a 2000-es évek elejének legendás bankrablója egy mézeskalácsos és egy sajtos bódé között áll, saját készítésű kerámiái mögött, és rendületlenül mosolyog. Összehaverkodunk. Mondom, annak idején sokat dolgoztunk együtt. Ő rabolt, én híradókat szerkesztettem. Kérdezem, szeretne-e beszélgetni? Szeretne. Azt mondja, nagyon népszerűek a kerámiái. Már az első nap szinte mindent eladott, amire a neve volt írva. (Neve ha van, márkavédjegy…?).

Ambrus Attila szinte mindent eladott  Fotó: Hír24

Már csak néhány kulacs és váza maradt.  Hogy viselik az emberek, hogy egyszer csak itt látják egy vásárban? Nemigen van rossz tapasztalata. Inkább bíztatják, még a rendőrök is. Sok sikert kívánnak neki a civil életben. Miből él? Főleg a kerámiáiból. Főleg?? Érti, nevet: „úgy” már nem dolgozom. Soha többet. Nem akarok visszakerülni. A kerámiákból annyi mindig lesz, hogy kajáljak és megigyak egy sört. És tudod, mi a legjobb? Süt a nap! A többi nem számít.

Ki is az a whiskys?
Ambrus Attila a „whiskys rabló” néven hírhedtté vált egykori újpesti jégkorongozó. Bankrablásairól ismert, legtöbbször elmaszkírozott arccal, és „álruhában” rabolt. Csaknem 30 alkalommal rabolt ki bankokat, takarékszövetkezeteket, utazási irodákat, postákat. Egyes helyszíneken többször is rabolt. Zsákmánya több mint 140 millió forint volt. Nevét onnan kapta, hogy közvetlenül a rablások előtt, a helyszínekhez közeli kocsmákban whiskyt ivott. Utolsó rablása során társát elfogták Ő árulta el a whiskyst, így tudták elfogni menekülés közben a román–magyar határon az ártándi átkelőnél. Egyszer meg is szökött az előzetes letartóztatásból a Gyorskocsi utcából. 2002-ben ítélték el, 17 év börtönt kapott. Jó magaviselete miatt idén januárban feltételesen szabadult. A kerámia készítést a börtönben tanulta meg, mint ahogy ott érettségizett, és végete el a kommunikációs főiskolát.


Kultúrprogram

A Csabai Kolbászfesztivál az ország egyik legnagyobb kulturális eseménye is egyben. Mert bár az ember, ha nem vigyáz Kadlott Karcsit és a helyi acélhang dalárdát is hallgathatja – egy időben, két oldalról, kvadróban -, de esténként Charlie is csak a főműsor elé fér fel a színpadra. Merthogy este Gesztiék, a Magna Cum Laude (naná, ők helyben vannak!), a Quimby, Lajkó Félix, a Hooligans és a Budapest Bár szórakoztatták a nagyérdeműt és a Krajcsó Pál Kolbászkészítő Verseny indulóit. Hogy az kicsoda? Tessék utánanézni! Én már eleget ittam.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik