A nemzetközi kutatócsoport több mint 25 ezer egészségügyi, táplálkozási és bevásárlási szokásokkal kapcsolatos megfigyelést elemzett az amerikai Országos Egészségügyi Interjú című felmérésből. Az adatok között szerepelt az is, hogy a válaszadók elolvasták-e, és ha igen, milyen gyakran olvasták a tápértékkel kapcsolatos információkat vásárláskor – írja a hazipatika.com.
Az Agricultural Economics szaklapban közzétett kutatás jelentős különbségeket mutatott a címkéket elolvasó és el nem olvasó emberek között. A dohányosok például kevés figyelmet fordítottak az élelmiszerek összetevőire, ami a kutatók szerint valószínűleg azzal magyarázható, hogy életmódjuk egészségtelenebb szokásokon alapul, ezért nem túlságosan érdekli őket az élelmiszerek tápértéke.
A kutatás azt is kimutatta, hogy a tápértékeket elolvasó nők testtömeg-indexe átlagosan 1,48 ponttal alacsonyabb, mint a címkéket nem tanulmányozó nőké. A kutatók ez alapján úgy vélik, ezt az információt hatékonyan fel lehetne használni az elhízás elleni közegészségügyi kampányokban és programokban.